woensdag 24 februari 2021

Voeding

 Net de inmiddels gerookte en een weekje gedroogde worst verdeeld in porties en in de diepvries gelegd 25 stuks. Als ik alles reken excl. ham, spek en een paar gerookte botten met vlees om soep te trekken dan zit ik, denk ik, tegen de 100 2-persoonsporties aan van het geslachte varken. Net als de worst niet alles als onderdeel voor een warme maaltijd. Maar gegeven het feit dat we zelden tweemaal per dag vlees eten, mag je die omzetten naar dagen. Eenmaal per week op het menu, ergo voorraad voor twee jaar.
 
 Nu niet vergeten om orde, toegankelijke orde in de diepvries te scheppen anders wordt het in de loop van de mndn de welbekende grabbelton, als je iets moet hebben. We hebben met dat varken een aardige prestatie geleverd. Zijn nog bezig. Toch ben ik mijn dubbelheid in deze niet geheel kwijtgeraakt. Het dwingt simpelweg tot een andere benadering van het koken.
 
 Hetzelfde gold in feit ook voor al het ingemaakte spul mn het zoetzuur-deel. Al is daar tot op heden weinig sprake van verandering. Mariana heeft me vandaag bevestigd, dat ze vroeger, en dat is geen decennia geleden in de wintermndn zelden of nooit verse groenten aten. Wortels, wortelpeterselie, uien, selderieknol en aardappelen werden wel bewaard, maar nooit genoeg voor een hele winter muv de aardappelen en uien. De rest kwam dus uit de potten. Augurken, paprika en dan mn de gogosar en groene tomaten. En witte kool uit het gistingsvat. Geen overweldigende keus dus.

 De maaltijden bestonden dan uit vlees (varken of op zondag kip), aardappelen of mamaliga (maisbrei) en het zoetzuur uit de pot. Of ik ooit zover kom? Met wat meer variatie en zeker niet voor zeven dagen per week, zou het moeten lukken. De diepvriezer biedt hier aanvullend perspectief.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten