zondag 7 februari 2016

Zitplaats

 Prachtige dag, Strak blauw. Heerlijk gelopen. Temperatuur -4/-5. Dat heet nu frisjes ipv koud. Koud is -20 en verder in die richting van de nul verwijderd. Zondag. Ik zou in de kerk moeten zitten. Letterlijk 'zitten'. Ik heb sinds een week een eigen stoel. De gemeenschap heeft de stoel voor de 'Franse meneeer' goed gekeurd. Hij zal niet vaak door mij worden benut, maar mocht ik me de uitputtingsslag van de orthodox-katholieke kerkdienst willen aandoen, dan kan ik dus zitten en hoef niet te staan, wat voor het overgrote deel van de kerkgangers wel het geval. Orthodox eigenheidje.

 Dit kerkje heeft aardig wat stoelen itt de meeste anderen, waar de stoelen beperkt blijven tot een rij langs de muren. En er zijn meer mensen, die stoelen hebben en maar zelden de kerk binnenstappen. Het is ook een vorm van doneren cq voor anderen betalen. Het zijn vaak relatief kleine kerken, maar in kathedralen is het met het zitten niet beter gesteld. Mensen staan daar binnen èn buiten op de trappen en in het omringende park en volgen de urenlange dienst, of een deel daarvan wat meer normaal is, via de luidsprekers rondom.

 Een stoel dus. Keert de ontgoochelde misdienaar terug in de armen van het geloof?? Nou, nee. Meer een kwestie van sociale cohesie. De samenbindende functie, die de Rooms-katholieke kerk in landen als Nederland uit zijn handen heeft laten glippen, is hier nog volop aanwezig. Het instituut heeft zijn functie hier (nog) niet verloren. Zie ook mijn badkamerinstallateur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten