zondag 14 februari 2016

Afknijpen

 Balletjes. Ik ben niet de enige, die die dingen opgooit. De politiek kan er ook wat van. Het is het middel om de mensen, in dit geval meestal ook slachtoffers, voor te bereiden op wat vroeg of laat komen gaat. Altijd onder valse voorwendels zowel qua redenen als resultaten. Nu dan voor de zoveelste keer een voorzetje over het afschaffen van cash geld. Onzalig idee en iets wat ik niet zo 1, 2, 3 zie gebeuren (toerisme, landen waar bankrekeningen niet algemeen zijn, ruilsystemen, lokale valuta, etc.), maar het verlangen ernaar is hardnekkig. Het zou de tweede grote knieval ten favure van de banken zijn na het verplichte bankrekeningnummer voor het overmaken van het loon. Is alweer iets van 40 jaar geleden, maar ik heb het nog net meegemaakt en er was toen werkelijk niks tegen te doen. Maar mooi op vrijdagmiddag geen geld, maar pas op maandag. Ongehoord. Ik voel nu nog een neiging tot koken, als ik er bij stilsta.

 De dagen zonder contant geld in mijn zak zijn, zeg sinds mijn 17e, te tellen op de vingers van één hand. Maar ik heb me hier al een keer verwonderd over het veranderde betalingsgedrag in een kroeg als De Zaak in Utrecht. Eén enkele consumptie wordt gewoon digitaal afgerekend. Iets dat met het aankomende mobiel betalen alleen 'erger' zal worden. En natuurlijk zijn er een hoop zogenaamd positieve argumenten aan te dragen en dan heb ik het niet over de onzin van het uitbannen van terrorisme. Dat argument is te belachelijk om serieus te nemen. Het aantal negatieve argumenten weegt wat mij betreft echter vele malen zwaarder en mn de mogelijkheid tot complete controle. De mogelijkheid, want het zal eerst ontkend worden, misschien zelfs in principe onmogelijk gemaakt door een wettelijk kader, maar de onderliggende structuur is aanwezig en zal meer en meer ook gebruikt worden. Hetzelfde als al die verzekeringen, dat niet al die databases waarin gegevens werden opgeslagen gekoppeld zouden gaan worden. Hoelang is dat geleden, dat zoethoudertje???

 En dan kun je wel goud gaan kopen of het geld naar buiten de EU overhevelen of weet ik wat er te verzinnen valt. De controle wordt er niet veel minder om. Zolang je in de Eu zit komt vroeg of laat je geld terug in het systeem en inmiddels is al ruimschoots bewezen, dat 'verdachte' transacties in de gaten worden gehouden. En nu weet de overheid misschien niet elke kop koffie te duiden, maar weten wel hoevaak, waar en wanneer je je cashvoorraad aanvult met pinnen.

 De overheid zou eens moeten beginnen met het goede voorbeeld geven en niet meer besteden dan binnenkomt. Nationaal, maar zeker ook Brussel. Misschien tijd dat de overheid daar op gecontroleerd wordt door zijn onderdanen. Snappen die misschien ook eindelijk, dat ze beter zelf voor zaken kunnen zorg dragen, dan iedere keer weer bij de overheid aan kloppen. En als men het zelf niet kan, dat ook niet van een overheid verwachten tenzij een extra belasting, het zoveelste overheidsorgaan, gegevensverzameling en -opslag en last but not least controlemechanisme nummero zoveel voor lief wordt genomen. Maar ja, een kudde die nadenkt, is waarschijnlijk teveel gevraagd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten