donderdag 12 maart 2020

Viraal_15

 Tsjechië roept met nog geen 100 besmettingen de noodtoestand uit en Nederland gaat bij bijna 10x zoveel gevallen gewoon door met pappen en nat houden. Ik ben benieuwd of er achteraf door een onafhankelijke, èchte onafhamkelijke groep mensen geëvalueerd gaat worden welke aanpak het virus heeft helpen 'verslaan' en welke aanpak de boel alleen maar heeft verslechterd cq in stand gehouden of zelfs gestimuleerd. En dan natuurlijk niet alleen tussen Tsjechië en Nederland maar wereldwijd of op z'n minst Europa-breed.

 Ieder land loopt nu een beetje naar eigen inzicht te klooien. Een mooi moment om te beseffen dat dat eenheidsdenken van Brussel het nooit gaat worden. Je hebt met 27, sorry 26 eigenwillige naties te maken en ik zie dat niet veranderen. Het is geen USA waar de federale staat van grond af aan is opgebouwd. Je hebt hier patronen die van enkele tientallen jaren tot ettelijke eeuwen lang zijn ingesleten. En als een Noord-Brabander zich al niet druk maakt over Groningers, wat verwacht je dan van een Nederlander richting Polen, Zweden of Bulgarije??

 Dit is, let wel, geen pleidooi voor meer Europa, maar voor het besef in Europa, dat aan dat 'meer' grenzen van haalbaarheid zitten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten