zondag 29 maart 2020

Waliaans

 Wederom een kleine bloemlezing uit de commentaren op GeenStijl. Het geeft een beetje de ontwikkeling aan in het denken. Zal niet voor heel Nederland gelden, maar voor wat het waard is:

 Rutte heeft het helemaal niet zo gek gedaan in deze crisis. Inderdaad, door vooral geen paniek te zaaien, en dan helpt het als je soms niet de hele waarheid vertelt. Neem die 1.5 meter: onvoldoende om 100% van de besmettingen te voorkomen, maar veel beter dan niets *, en zo'n maatregel werkt een stuk beter als het gros van de mensen gelooft dat het zin heeft. Nee, ga de mensen lekker wijsmaken dat je eigenlijk een onwerkbare 100 meter afstand moet houden, en dat je elkaar dus net zo goed in de bek kan fluimen.

 Rutte heeft in tegenstelling tot sommige andere leiders ook goed naar zijn wetenschappelijke adviseurs geluisterd. Beetje jammer alleen dat hun adviezen telkens too little too late waren. Wat je Rutte kan verwijten is dat hij zich niet heeft afgevraagd waarom de richtlijnen van het RIVM zoveel afweek van de ervaring in China en de adviezen van de WHO. Ook waren en zijn we nogal slecht voorbereid op een epidemie. Het gevaar van een pandemie lag al langer op de loer maar we hebben geen noodvoorraden, geen reservecapaciteit in de mottenballen, en nauwelijks draaiboeken. Wat dat betreft mogen we nog van geluk spreken dat dit een tamelijk milde ziekte is. Zie dit als een brandoefening voor het echte werk later.

 *) Dat is wat je met een beperkte lockdown probeert te bereiken: een heleboel "beter dan niets" maatregelen, elk met een beetje effect, maar die gecombineerd tot een reductie van besmettingen leidt die voldoende is om de epidemie onder controle te krijgen.
Muxje | 28-03-20 | 21:18 | 6

 De oplossing is heel simpel. Stop met het redden van bejaarden die al halverwege de dood waren. Dan is er direct geen tekort meer aan bedden, waar dan ook. Stop met dit te behandelen als iets anders dan iets wat niet veel erger meer is dan de griep. Laat het woekeren.

 Lockdowns werken gewoon niet, omdat er geen medicijn is morgen en ook geen vaccin. Dat zie je nu bv. in Italië, waar men nu heel erg vreest voor een 2e en 3e golf.

 Even de FEITEN:
 Voor mensen onder de 50, is corona niet veel meer dan een griepje. De aantalen ziekenhuisopnames en IC opnames zijn vergelijkbaar of lager, de mortaliteit ligt op 0.15%. Dat zijn geen RIVM cijfers, maar wereldwijd.
De cijfers:
0-9, opnames: 0,1%, IC: 5%, mortaliteit: 0,002%
10-19, opnames: 0,3%, IC: 5%, mortaliteit: 0,006%
20-30, opnames: 1,2%, IC: 5%, mortaliteit: 0,03%
30-40, opnames: 3,2%, IC: 5%, mortaliteit: 0,08%
40-50, opnames: 4,9%, IC: 6,3%, mortaliteit: 0,15%
50-60, opnames: 10,2%, IC: 12,2%, mortaliteit: 0,60%
60-70, opnames: 16,6%, IC: 27,4%, mortaliteit: 2,2%
70-80, opnames: 24,3%, IC: 43,2%, mortaliteit: 5.1%
80+, opnames: 27,3%, IC: 70% (!!), mortaliteit: 9,3%

 Dat zijn de harde feiten. ELKE grafiek die je opzoekt voor corona, is glashelder, het gaat om mensen ouder dan 60. Daaronder kun je het natuurlijk gewoon krijgen, en dat is, net zoals de griep, kut, en heeft gevolgen voor je basisgezondheid (welke later wel weer wegtrekken), net als bij griep.
zaadkanarie | 28-03-20 | 21:19 | 9

 Enige landen die goed reageerden waren zuid Korea en Japan. Rest van de wereld deed een rivmetje met lalala we willen niets horen en valt wel mee. Compleet de beelden uit China negeren.
Ze hadden iedereen vanuit het buitenland in quarantaine moeten zetten, testen en isoleren.
Maar economie moest door. Die ligt lekker op z'n gat inmiddels. Alles wat nu nog gedaan wordt in Nederland is de klap proberen te verzachten. Dat die klap eraan komt, is een zekerheid.
Wim Venijn | 28-03-20 | 21:21 | 2

 Om je een idee te geven: de Spaanse griep begon in 1918 als pandemie en is als pandemie gëeindigd in 1920 maar doorgegaan tot 1950. Covid-19 is here to stay. De illusie dat dit in een paar maandjes over is, helaas. Economische schade: enorm. Vergeet je vakantie, vergeet je baan. We gaan weer naar een werkeloosheid van boven de 10% (groter dan jaren ‘80). Ben je jong en kan je leren, blijf lekker studeren want de komende decennia is er geen werk voor je. Heb je een hypotheek sluit hem nu vast voor 20 jaar want die gaat boven de 10% komen (jaren ‘80 was die 13%). Koester de zomer van 2019, want die onbezonnen tijd is het komende decennia echt voorbij. Welkom in de depressie van 2020, u gaat de geschiedenis in als de roaring (20)20 van economische neergang en herstel tot?
Schemerlamp | 28-03-20 | 21:25 | 9

 Het gemene hier vind ik dat doordat de overheid en de ziekenhuizen IC's zo beperkt hebben de afgelopen 10? 15? jaar, er nu een probleem is. Tekort aan IC's.

 Ik vind dit niet mijn of iemand anders hun probleem maar de overheid hun probleem.

 Nu moet iedereen en zijn moeder angstig binnenblijven. Bedrijven die sluiten hun deuren (al dan niet verplicht) en moet er een gigantisch noodpakket opgetrokken worden om de economie en huishoudens te redden. Omdat er niet genoeg IC's zijn komt het op neer.

 De overheid maakt van hun probleem nu mijn probleem. Ons probleem eigenlijk. Heel kwalijk.

 Meer IC's lossen dit niet op? 60% of meer gaat ziek worden voor de 'groeps immuniteit'. Zeggen ze zelf. Onoverkomelijk dat nagenoeg iedereen ziek wordt. En er dus meer IC's nodig zijn/waren. We zijn nu enkel de curve aan het flatten.

 Meer IC's. Wil je dan 500 euro per maand betalen aan zorgpremies? Lees ik in de panelen. Wat kost die (in 1e instantie) 90 miljard? Is dat gratis? Nee dat kost een godsvermogen.

 En wat zegt Mark (of misschien dhr. Van Dissel) bij de evaluatie? Jullie hielden je niet aan onze adviezen! Het is jullie schuld.

 Iedereen slikt dat als zoete koek. Kijk maar naar de #stayhome en de manie onder mensen van het elkaar in de gaten houden.
 sjef-van-iekel | 28-03-20 | 21:48 | 6

 Ik werk in de ICT (volgens mij zoals velen) dus ik vergelijk de Corona uitbraak met de ICT. Niet te vergelijken zou je zeggen, misschien. Wat ik me afvraag. Op het moment dat er zo'n uitbraak is in China en dat binnen no-time honderden mensen besmet raken en tientallen mensen dood gaan dan moeten er toch alarmbellen af gaan bij de internationale instanties? En dan nu de vergelijking met de ICT. Stel *ergens* in de wereld wordt een lek gevonden in het SSH protocol. Het lek wordt geclassificeerd op "high risk" en patchen is noodzakelijk. Binnen een paar uur of uiterlijk binnen een halve dag is de gehele ICT wereld op de hoogte (muv. de overheid, ok...) en kunnen de noodzakelijke maatregelen genomen worden. Dan mijn vraag. Waarom werkt het bij de internationale instituten voor Public Health dan niet zo? Waarom blijft het RIVM in januari / februari nog gewoon onzin uitspraken doen? Is dat echt domheid OF mogen ze geen paniek zaaien?
.
 En nog een vraag. Waar is Europa in dit geheel? Grenzen sluiten & elk land zoekt het voor zichzelf uit. Erg bedroevend en teleurstellend. Ik kan samenvaten dat Europa er maar is voor een ding: geld en meer niet.
.
 En de laatste vraag. Hoe kan het dat er nu nog zoveel besmettingen bij komen elke dag? Zijn er echt zoveel debielen die bovenop elkaars lip lopen hangen? De maatregelen moeten nu toch langzamerhand toch echt wel effect hebben. Als ik om me heen kijk zie ik meer dan voldoende mensen die er niet aan houden?
ruudvangeelen | 28-03-20 | 22:02 | 7

 @frank4444 | 28-03-20 | 22:36: een dertigjarige die overlijdt is zeker een uitzondering. Een dertigjarige die de ziekte krijgt is dat zeer beslist niet en zoals het er nu uitziet zal menige dertiger/veertiger/vijftiger die deze ziekte gehad heeft met blijvende longschade opgezadeld zijn. De maatregelen die nu genomen worden, worden genomen omdat onze dierbare overheid het verdomde om de gebeurtenissen in China en Italië serieus te nemen en te luisteren naar de artsen daar. Als ze naar hen hadden geluisterd dan waren er nu mondkapjes voldoende geweest, waren er IC bedden geweest, was er beademingsapparatuur geweest en vooral: was er voldoende materiaal geweest om te testen. De overheid luisterde liever naar het RIVM met hun gezwatel over griepje dat Nederland vast wel over zou slaan, amper besmettelijk was en meer van die bullshit. Het virus bleek Nederland niet over te slaan, bleek wel besmettelijk en door de onverschilligheid van onze overheid raakt de zorg compleet overbelast. Dit virus komt uit China, China is degene die onze economie en vrijheid heeft geruïneerd én de zichzelf feliciterende volksrepubliek die nu de grote wijze redder uithangt, zich blauw verdient aan mondkapjes waarvan het grootste deel inferieur blijkt te zijn. Dat we hier met ons allen opgehokt zitten valt China te verwijten, valt de overheid te verwijten, maar de bejaarden zeker niet
BenZen | 28-03-20 | 23:10

 Mijn mening en ervaring:
Perfectie is onmogelijk.
Ook is complete informatie onmogelijk.
Dus je moet
1-proberen het ergste te voorkomen
-2-doen wat je op dit moment kan doen
-3-rekening houden met collateral damage
-4-gebruik maken van noodoplossingen, die tenminste enigszins werken

oftewel: roeien met de riemen die je hebt
-waar gewerkt wordt, vallen spaanders
-achteraf weet iedereen het altijd beter

En wat ook belangrijk is: niet het volk overladen met cijfers, grafieken en constant gezever over corona.
Op een gegeven moment wordt je er simpelweg gek van.
Als je bijvoorbeeld vroeger zou volgen wat een griepgolf teweeg brent in verpleeghuizen en ouderen in het algemeen, mensen die sterven in het ziekenhuis, zou misschien ook de angst voor griep groter worden, maar bijna niemand maakte zich vroeger druk over griep.

En de statistieken laten gewoon zien, dat de grootste sterfte ligt bij 70/80/90 jarigen en 50+ ers met hart/diabetes/en gewichtsproblemen.
En die enkele stroman redenering van : ja, een meisje van 16, ja; een baby, ja: ook eentje van 44 jaar. Dat zijn uitzonderingen op de regel.
Er zijn ook gevallen geweest van kinderen die overleden als gevolg van een vaccinatie: minder dan 10 over de hele wereld gezien.
Daarom denk ik dat we gewoon maar door moeten gaan, want dit virus is nu niet meer weg te krijgen, het blijft nog jaren onder ons, en je kan toch niet altijd binnen blijven.

Maar inderdaad: houdt mensen in verpleegtehuizen veiilig door zo weinig mogelijk fysiek contact/ beperken van kansen op het virus.
Oftewel zeer voorzichtig in de buurt van ouderen blijven.
De rest kan het oude leven weer oppakken.
En misschien dit jaar komt er een medicijn.
Of in ieder geval een methode om de uitwerking van het virus te minderen.
King of the Oneliner | 28-03-20 | 22:36 | 1

 Niemand die het echt weet maar ook niemand die dat durft toe te geven. Kan niet meer in deze tijd. Achteraf gaan we natuurlijk terugkijken met pseudo-wijsneuzen en elkaar de schuld geven maar we moeten eens accepteren dat ons soms iets overkomt waarmee we ons geen raad weten. We doen alsof we als mensheid zo fucking briljant zijn maar de waarheid is dat we de chimpansees nog maar net zijn ontgroeid. We weten helemaal geen ruk. We moeten eerst onze arrogantie loslaten voordat we verder kunnen. En ondertussen de planeet rustig haar opruimklus laten doen. Want het grootste probleem op aarde wordt nu wel aangepakt, zij het vooralsnog op een bescheiden wijze. En virologen moeten terug naar de schoolbank om zich eens echt te verdiepen in virussen en de bestrijding ervan. Want het RIVM draait harder dan een gemiddelde tornado.
Giotto | 29-03-20 | 09:45

Geen opmerkingen:

Een reactie posten