dinsdag 17 maart 2020

Stappenplan

 Niet echt van harte, maar het gewenste stuk tuin voor de te planten struiken is omgespit. Morgen de planten in de grond en dan verder met een, wat zal ik zeggen, maagdelijk stuk tuin veranderen in een bruikbaar perceeltje. Dat gaat een paar dagen kosten. Stenen, spijkers, glas, plastic en niet te vergeten wortels. D'r zit wat rotzooi in de grond. Onkruid, ouwe meuk en zooi van de recente verbouwing.

 De toekomstige wijngaard (ahum). Op 5 à 6 bij ongveer 2,5 kun je 15 - 18 druivenplanten kwijt. Of ik er (nog) zoveel heb is afwachten. Het is het derde jaar, dat de stekken in de potten staan en ideaal is anders. Deze winter heb ik ze bovendien buiten laten staan. Gelukkig is het niet extreem koud geweest. Soort? Geen idee. Het komt allemaal van de druiven hier, in 24 en van een paar buren vandaan. Wit en rood heb ik redelijk gescheiden kunnen houden.

 In feite moeten het geënte stokken zijn, maar als ze het bij de huizen al iets van 100 jaar hebben volgehouden, moet het ook gewoon zo kunnen, lijkt me. We gaan het zien. Anders wordt het alsnog ergens een heuse wijndruif -in veelvoud- vandaan weten te halen. Mochten de stekken nog leven, voldoende in aantal zijn èn allemaal aanslaan, ben ik benieuwd hoeveel wijn dat naar verloop van tijd gaat opleveren. Het zal de consumptie vast niet dekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten