woensdag 20 februari 2019

Internet

 Vandaag bedacht om de ziektenkosten, het van staatswege verzorgde deel te gaan betalen. Ik vond de norse en zoals al jaren nauwelijks toegankelijke ambtenaar al verdacht vlot in het voldoende aan mijn verzoek. Hup achter z'n Pc, een paar aanslagen op het toetsenbord en de giga-printer op z'n bureau begon A4'tjes uit te spugen. Tweevoud schatte ik zo in. Tweemaal hetzelfde invullen. Hij pakte de duidelijk verschillende stapeltjes op, joeg door beide een nietje, stopte ze in een plastic mapje, liet het woord 'Internet' vallen en stak mij het mapje toe. Ik begreep, dat ik net de instructies had ontvangen om de aanvraag via het internet te doen ..... in het Roemeens. Daar komt hij mooi van af. Was daarvoor vorig jaar die ruim 100%'tige verhoging van de aanslag nodig?

 Ipv even naam, adres en registratiecode in te vullen, stempel er op en beneden betalen, mag ik het zelf uitzoeken en iets zegt me, dat het betalen alsnog op de benedenverdieping dient te gebeuren. Mag ik weer terugkomen. Processen hebben hier wonderlijke verlopen. Net zoals de jaarlijkse belasting op huis en voertuig(en). Betaal je die voor eind februari, krijg je iets van 25% korting. Maar je ontvangt geen aanslag, die je herinnert aan je betaling en je laat weten hoe hoog die voor het nwe, betreffende jaar is. Dat je moet betalen mag je zelf bedenken en hoeveel het is, zie je ter plekke. Ik heb vorig jaar bewust niet betaald in afwachting van wat er dan verder gebeurd. Tot op heden is dat niks, nul, nada.

 Op zich zou je kunnen zeggen, dat het de verantwoordelijkheid van de burger is om te weten, dat hij lasten heeft te betalen. Anderzijds is het de overheid, die de centen wil hebben en als je dat niet duidelijk maakt, heb je volgens mij toch een probleem. Hoever kom je, als je verweer voor een rechter gebaseerd is op "Dat had hij/zij kunnen weten!"?

 Zo heb ik een jaar of twee geleden ooit een bon gekregen, ws voor fout parkeren. Daarvoor moest ik eerst naar Sibiu om mijn gegevens te verstrekken op het politiebureau. Wat me verteld werd in een cryptische brief met redelijk dreigende taal. Op het bureau werd me vervolgens gezegd, dat ik het verbaal met het uiteindelijk te betalen bedrag na ongeveer 6 mndn zou ontvangen. Nooit meer iets van gehoord.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten