zondag 7 maart 2021

Vleselijk

 Prachtige dag weer. Zondag, Dat is op de een of andere manier dan weer minder. Maar soit. Fris, bijna koud, strak blauw en zonnig. De voor-, voorlaatste overjarige diepvrieskip pruttelt in een bijna klare (Nederlands?) soep, sorry bouillon. Moet er de rest van de maaltijd nog bij bedenken. Moet vandaag ook iets met wat de gedroogde ham moet gaan worden. Ik ben daarover met mezelf in dubio of het gaat lukken. Het is vooral wachten en hopen dat je niks verkeerd doet, wat moeilijk is, omdat er weinig is wat gedaan moet worden behalve geduld hebben.

 De worsten in de kelder, die paar die niet in de diepvries terecht zijn gekomen, beginnen iets salami-achtig droogs te krijgen, ruiken goed en voelen stevig aan. De gerookte versie idem dito. Er hangen inmiddels ook een paar gerookte botten met vlees, die voor het trekken van soep zijn bedoeld. Bonensoep, zegt Mariana dan direct. Andere soep kan blijkbaar niet.

 Als laatste is er gisteren een stuk spek bij gekomen. Een klein deel van de hoeveelheid, die Mariana deze week heeft zitten roken onder begeleiding van haar oude buurman en haar hulp in 24. Veel meer dan een vuurtje brandend/rokende te houden is het niet. Je bent er wel mooi de hele dag mee bezig. Mariana is haast lyrisch over het resultaat. Een deel wordt naturel gelaten, een deel met een paprikamengsel behandeld, waarvan weer een deel in de vriezer zal verdwijnen en een deel in de kelder komt te hangen. Spek voor minimaal 5 jaar .... De kelder begint al aardig naar een slagerij te ruiken èn interessant voor de honden te worden. Kelderdeur-sluit-discipline zal een nw onderdeel van het leven zijn, willen we zelf van worst, spek en straks ham kunnen genieten en niet onze dames.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten