vrijdag 19 maart 2021

Corrigeren?

 Het gaat niet goed.... met de ham. De koelkast is niet de juiste rijpingsplek. Schimmel maakt zich breed op de ham. Niks schokkends maar naar mijn idee veel te vroeg in het proces. Nadat ik het gisteren zag, me afgevraagd wat nu te doen is. Ik denk dat het schrobben wordt met pekel en eerder in de kelder hangen om te drogen.

 Hoewel je natuurlijk altijd voor een succes(je) gaat, heb ik bij het drogen van de ham van begin af aan een grote slag om de arm gehouden. Er zijn nu al dingen die ik de volgende keer anders zou doen. Mn het pekelen cq op zout leggen. Dat zou ik a. in eerst instantie veel royaler doen. Gewoon in een bak vol zout en daarna nog rondom bedekt door een zoutlaag langer laten liggen, voordat ik met het rijpingsproces begin. Zo'n ham is 2-3 zo dik als de speklagen, die ze van het varken snijden. Voordat het zout daar diep in doorgedrongen is, kost extra tijd (en extra zout?). Ook eerder in het winterseizoen er mee beginnen, zodat ik een paar mndn van de natuurlijke kou gebruik kan maken.

 Maar ik kan niet terug in de tijd. Nu voorwaarts. Schrobben, drogen en ophangen en verder in de gaten houden. Met de worst en het spek, die hangen te drogen, lijkt het allemaal goed te gaan. Het zou zonde zijn als de ham verloren gaat, maar dat is het risico van ontdekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten