zaterdag 31 oktober 2015

Inleveren

 Vanmiddag iets van 14º C in de schaduw en nu -2º overal. Een niet te missen verschil. Zal ik vast ook wel elders, bijv. in Frankrijk hebben meegemaakt, maar het valt me nu (pas) op. Strak zwarte hemel bezaait met fonkelend sterren. Fris en indien fruitig, dan bevroren.

 De -4 of -5 gaan we vannacht wel aantikken en de voorspelde -6 voor maandagnacht, geloof ik direct. Daar gaan we waarschijnlijk wel overheen. Net als LpM in Frankrijk ligt dit nest ook op een plek met een afwijkend microklimaat. Een beetje beschermd rondom. Een ideale koude val, dus.

 Het gaat (dus) snel naar beneden met de temperaturen, maar dat was me voorspeld. Men wacht nu op de eerste sneeuw als definitieve bewijs van de gesettelde winter. Ondertussen werkt iedereen hard aan het binnen halen van de mais. Tijdens mijn eerste kennismaking hier ter plekke gebeurde dat nog vnl. met de hand. Nu heeft iemand een machine aanschaft en wordt daar driftig gebruik van gemaakt. Iets dat ten koste gaat van een hoop werkdagen voor mensen, vaak zigeuners. Zo verdringt ook hier stap voor stap de machine de mens en de menselijke maat van de dingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten