zondag 13 september 2015

Schaapachtig

 Schapen zijn niet 'mijn ding'. Stommere beesten ben ik tot op heden niet tegen gekomen. Stom en lelijk en het vlees is ook niet aan mij besteed. Hier zie je ze overal. Iedereen heeft ze, net als varkens, koe of koeien en een paard. 'Hebben' betekent in de winter. Van voorjaar tot najaar lopen ze in kuddes buiten. Hoe iedereen zijn beesten weet te herkennen, mag Joost weten. Volgens mij hebben ze geen oormerken. Maar misschien vergis ik me.

 "Dank" de EU-subsidie, als je meer dan 30 schapen hebt, is het schapenbezit geëxplodeerd. Je krijgt inmiddels de lammeren niet meer aan de straatstenen gesleten. Hetzelfde verhaal als met de varkens. Je ziet ze overal en als je het vlees koopt in de supermarkt, komt het uit Australië ....

 Behalve dat, zie je dus overal kuddes rondlopen over de gemeenschappelijke weidegronden en alles wat verder niet van een afrastering is voorzien. Iets dat hier bijna bij alle percelen het geval is. Prikkeldraad moet je hier zoeken.

 Die beesten worden beheerd door een herder en een stel honden. Tenminste normaal gesproken, maar dus niet altijd. Zoals vanmorgen. Gelukkig had ik ze eerder in de gaten dan de honden. Mijn beesten aangelijnd en om de kudde heen geleid. Zijn we ze voorbij, draait die hele kudde als één schaap om en loopt achter ons aan de weg op richting Coves .... Na een honderdtal meters omgekeerd met de honden en de schapen terug gedreven. Dom spul en vreemd. Vreemdgaande schapen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten