woensdag 9 september 2015

Winterwarmte

 Eindelijk!! Eindelijk weer een beetje beweging in de afronding van het huis, die mijn gerommel in de marge overstijgt. Na ruim een jaar is vanmiddag iemand begonnen met het metselen van de tegelkachel geïnspireerd op wat we ooit gezien hebben in Castel Bran. Dracula's optrekje aan de voormalige buitengrens van Europa met het Turkse rijk.

 Het ding wordt opgetrokken uit handgemaakte en idem dito geverfde tegels rondom een skelet van Ytong-blokken en bakstenen. Aaneengeplakt, metselen kun je dat niet noemen, met klei en later opgevuld met oude dakpannen. Maar dat laatste heb ik misschin niet goed begrepen. Ik zal het zien. Ook hoe de rook (èn de warmte!) gedwongen wordt om door de hele constructie te circuleren, voordat hij door de schoorsteen naar buiten verdwijnt. De man denk de klus in drie dagen te klaren.

 Het moet een omslachtig proces zijn, dat maken van die tegels. Zelfs als ze niet à la minute ermee begonnen zijn. En dan moesten eerst nog de mallen gemaakt worden, want wat wij wilden, zat niet in hun standaard repertoire. Benieuwd of dat nu wel het geval is of dat die mallen meegeleverd worden. Zou niet weten wat wij daar verder nog mee zouden willen. Aan de muur hangen of op de kachel plaatsen? Zoiets als van die speculaaspop-mallen, die je bijna in elke oud-Hollandse antiekwinkel zie liggen?? Nou, nee, doe maar niet. Ik denk, dat de kamer nu al te klein is voor wat er allemaal in terecht zou moeten komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten