zondag 13 september 2015

Potentie

 Wat kunnen mensen pruimboomgaarden hebben op ronduit stomme en omogelijke plekken. Ook als ik op de terugweg niet in de modder had komen vast te zitten, zou dat weinig aan mijn menig veranderen. Prachtige plek, trouwens, als je die pruimen ff buiten beschouwing laat. Werkelijk in the middle of nowhere. Half uur rijden met 16 km/uur en enkel natuur om je heen. Voor je, links, rechts en achter je. Overal, zover het oog reikt, 360º in de rondte. Maar wat brengt je op het idee om daar een pruimboomgaard te planten?

 Oude, slecht onderhouden bomen. Een vader, die vroeger een paar weken in de boomgaard kampeerde om de zigeuners het stelen onmogelijk te maken. Niet dat de rest zo heilig is, trouwens. Het is de tijd, dat iedereen zijn vergistingstonnen aan het vullen is met fruit. Liefs peren of pruimen, maar ook appels willen wel. Heb je het zelf niet of weet je het niet 'te vinden' dan heel je het. Dat is tenslotte geen stelen, toch?? Waar die ander het vandaan haalt, is tenslotte niet jouw zorg.

 Wij kunnen een hele boomgaard 'krijgen'. Ik denk toch gauw aan meer dan 1000 kg pruimen. Bij 1:10, of zoiets, weet ik veel hoe het werkt, zijn dat strak minimaal 100 liter pruimenbrandewijn om het in netjes Nederlands te zeggen. Hoeven we daar de rest van ons leven niet meer over wakker te liggen. Niet dat ik dat ooit gedaan heb. Maar op zo'n plek.... En dan de praktische invulling van opslag tijdens het gisten en de verwerking tot drank?? Onmogelijk. Maar hoe was dat ook weer? Daar hou ik wel van.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten