zondag 8 december 2013

Schaduw

 Gisteravond voorzichtig begonnen met bladeren. Ieder jaar weer kies ik een paar specials en hoop er voldoende inspiratie te vinden voor mijn culinaire inspanningen rondom de feestdagen. De afgelopen vijf, zes jaar zijn het steeds dezelfde drie bladen of tenminste die drie en soms een uitstapje in een andere richting. Al aardig met Franse pek besmeurd is de globale samenstelling van de feestmaaltijden vooraf bekend: Foie Gras, Saumon, Huîtres, Crustacés, Poissons, Volailles, Gibier, Fromages, Chocolats en nog wat gepriegel voor tussendoor. Maar ja, dat is maar het skelet, dan kun je nog alle kanten op.

 Waar voorheen bladen als Saveurs of Cuisine et Vins de inspiratie stimuleerde, is het dit jaar echter weer het simpele huisvrouwenblad Cuisine Actuelle, dat de inspiratie kietelt. De andere bladen irriteren ipv inspireren. Al de omringende extra's, de overkill aan smaken per gerecht, de wildgroei aan nikstoevoegende decoraties .... Overdaad schaadt. Dat dubbeltje mag inmiddels weleens vallen. Niks mis met een goede smaakcombinatie, of twee, op een mooi verzorgd bord maar het schiet door en de eetfunctie verdwijnt naar de achtergrond. Nog ff en je gaat naar 12 gangen kijken, betaalt en gaat aansluitend een pizza pakken tegen de trek.

 Eenvoudig, maar goed verzorgd, opgesplitst in een vele kleine stapjes, een goed glas erbij dat niet bij iedere gang gewisseld hoeft te worden, in elkaar overvloeiende ipv contrasterende smaken, etc. Harmonie en geen oorlog op je bord. Zodat je je kunt concentreren op waar het omgaat bij het tafelen: smaak en gezelschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten