dinsdag 3 december 2013

Nachtfilms

 Drukke bedoeningen zijn het meestal en diep in details doordringen ga ik niet. Als iets met privacy te maken heeft zijn het wel je dromen. Heb je overdag nog enige controle over je gedachten, in de nacht kiezen ze hun eigen weg. Vaak verklaarbaar, zeker als je de dag en dat waarmee je in je hoofd bezig bent geweest naast de resultaten van de nacht houdt. Dat gaan we dus hier ook niet doen.

 Neemt niet weg, dat er soms van die ogenschijnlijk willekeurige dromen zijn. Prachtige beelden vaak, die volkomen gespeend van enige fantasie toch geen enkel aantoonbare relatie hebben met de werkelijkheid. Zo verblijf ik bij tijd en wijle in een stad. Europese architectuur zoals in Parijs, Barcelona, München, Rome, noem het op. Maar in de tegenwoordige tijd, want neonlichten en andersoortige, schreeuwerige reclames, auto's, tram maar duidelijk gedateerd (lijn 14 Rome?) en een aangename drukte van mensen. Prachtige booggalerijen waar de tram onderdoor rijdt, pleintjes en varianten van voetbalveldformaat (Capitole Toulouse?), boulevards en intieme steegjes, heuvelachtige afwisselingen op korte afstand (Barcelona?), roltrappen, winkelpassages vol met glas-in-lood (Parijs?).... En zo kan ik nog een tijdje doorgaan. Het beeld is zeer gedetailleerd en mocht ik er zelf al in vertoeven, heeft mijn aanwezigheid geen speciale reden.

 Een ander beeld wat me steeds weer weet te frapperen is een eindeloze aaneenschakeling van portretten. Mannen, vrouwen, oud, jong, kinderen, blank, zwart of anders getint, vrolijk, droevig, netjes, smerig .... gewoon alles door elkaar alsof je met een camera op een willekeurig moment, op een willekeurige plaats door een willekeurige mensenmassa loopt en steeds net genoeg tijd neemt voor het maken van een mooi portret. Prachtige platen in zwart-wit. En dat in elkaar overvloeiend met, zeg een seconde of twee tussenruimte. Niets te snel, maar het verveelt ook niet.

 "Hineininterpretieren" kan natuurlijk altijd, maar integenstelling tot het meer gangbare nachtprogramma zeggen deze verbeeldde gedachten mij niet zoveel, behalve dat ze aangenaam zijn om naar te kijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten