woensdag 25 december 2013

Happen

 Keuken opgeruimd, afwas gedaan, ijsmachine geïnstalleerd en de verzameling recepten op de keukentafel gelegd. Het feest in de keuken kan beginnen. De grote pan op het vuur gezet voor het levend koken van de kreeft. Frankrijk kent er twee, homard en langouste. In Nederland gooien ze dat op één hoop: kreeft. Het was dus een homard en geen langouste, al maakt dat voor het werk en het eindresultaat volgens mij weinig uit en voor het koken al helemaal niets. Kreeft, dus.

 Ondertussen een amuse met gerookte zalm, crème fraîche, maanzaad, spinazie en zalmeieren in elkaar geflanst. Een hoop werk voor zo'n éénhapje gerechtje. Vervolgens de oesters opengebroken. Het zeewater apart in een bakje en het levende snot in een ander bakje met daarin al fijn gehakte sjalotten. Water opgekookt met agar-agar, granaatappelpitten er in en ook het sap. Opkoken, afkoelen, de in de sjalotten gerold oesters terugleggen in de diepe schelp, schep vloeistof er overheen en het geheel laten opstijven in de koelkast.

 Volgende gerecht is voor morgen. Een deel van het hert in olie en rode wijn marineren met peper en laurierbladeren. Alles niet te zuinig. Ook de gember er maar al in plakjes bij gedaan voor een beter effect. Morgen verder. Nu de kreeft in de pan en ondertussen de aardbeien schoonmaken, suiker opkoken, een schep pimet d'espelette erin, het geheel met de aardbeien door de blender en hoppa in de nieuwe machine. Nooit geweten dat een ijsmachine een borrel benodigt om te functioneren, maar soit, ieder en alles zo zijn of haar eigenheden.

 Kreeft gekookt en van het pantser ontdaan blijft, wat over is, net voldoende om een holle kies te vullen. Zwarte rijst gekookt, sauce van sjalotten en witte wijn ingekookt, aangelengd met zoute boter. Als laatste voorbereiding de kaas uit de koelkast gelegd en de flessen opengetrokken. Smakelijk eten.

-Wordt vervolgd-

Geen opmerkingen:

Een reactie posten