donderdag 8 oktober 2020

Wijnproloog

 Via allerlei kleine klusjes geëindigd bij het ontstelen of eigenlijk onttrossen van de gekochte druiven. Het weer liet het toe al liet uiteindelijk een twijfelachtige miezer ons er mee kappen. De eerste ruim 20 kg zijn gedaan. Een Zen-werkje waar je helemaal in op kunt gaan.

 Natuurlijk ook een paar druiven geproefd en ze zijn niet extreem zoet en hebben ook iets zurigs. Helaas had ik vorig jaar nog niet alle wijnmakersattributen, die in mijn bezit zijn, boven water en kon bijv. niet het potentiële alcoholpercentage bepalen cq het suikergehalte. Dat gaan we nu wel doen èn noteren natuurlijk. Titreren voor de bepaling van de zuurgraad gaat me iets te ver. Wel ga ik proberen om gaande het gistingsproces het restsuikergehalte te bepalen om te zien of de wijn zelf de categorie 'Sec' kan halen of een steuntje in de rug nodig heeft.

 Nu eerst 2x 45 kg ontdoen van steelwerk en die kneuzen en met het vergisten laten beginnen. Ondertussen de huisdruiven plukken, rippen en kneuzen. De pers zal dit jaar meermaals aan het werk moeten en dat niet geconcentreerd op één dag. Da's jammer, want een hoop schoonmaakwerk wat dan steeds weer opnieuw gedaan moet worden.

 De eerst partij rood gaat na 24 uur trekken al in de pers in de hoop dat dat iets van een rosé oplevert. De tweede partij rood mag 7-10 dagen kleur en smaakstoffen aan de schil onttrekken. In de tussentijd zal ook de huisdruif geperst zijn. Hoelang die op z'n schil blijft staan moet ik nog met mezelf overleggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten