zondag 18 oktober 2020

Vergisten

 In de tuinkamer staan de gistingsflessen ondertussen vrolijk te bubbelen Het lijkt wel een familieplaatje. Grote flessen, kleinere fles en nog kleinere fles. De fles waarvan de gisting nog zo heftig was dat ie door het waterslot naar buiten kwam met meer dan CO2 alleen is gekalmeerd. Daarvoor zijn de flessen, waarin de gisting in de aanstaande wijn leek doodgevallen, weer opgang gekomen. Alles onder controle, kortom.
 
 Straks de flessen een beetje schoonmaken. De heftig gistende fles heeft naar hartelust staan spetteren. Daar uiteindelijk wel een soort van oplossing tegen gevonden. Niet tegen het gisten maar tegen het gespetter, maar toen was het 'kwaad' al geschied. Als alles normaal verder loopt cq bubbelt, heb ik ff een paar weken rust op het vlak van de wijnmakerij.
 
 Uit de meting van de most, die al een halve resp. een hele week in een ton heeft staan gisten, bleek de potentiële alcohol nog 7,5 resp. 6 procent te zijn. Die moeten dus nog gehaald worden. Voor de rode wijn van de gekochte druiven zou 13-15% mogelijk moeten zijn als de extern toegevoegde gist zijn werk naar behoren doet. De wijn van de combi huis- en marktdruiven is helaas minder voorspelbaar omdat ik stomgenoeg het sap niet heb gemeten direct na het kneuzen. Volgend jaar beter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten