zondag 4 oktober 2020

Viraal_55

 Dat Covid-19 niet het echte probleem is waar de wereld mee zit, is me al van begin af aan duidelijk. Behalve de doden, de steeds omvangrijker blijkende fysieke schade ook bij mensen die het gehad hebben maar er 'geen' last van hebben gehad ten spijt, is het werkelijke probleem waar de wereld mee zit geen virusprobleem maar een financieel probleem.

 Covid-19 zou de spreekwoordelijke druppel kunnen zijn die het mondiale geld- cq schuldencircus onderuit laat gaan. Sinds de financiële crisis in 2008, maar de kiem moet verder terug worden gezocht, heeft het geldsysteem weinig gezonde trekken meer. In de VS is het al 'eeuwen' mis met hun regelmatig terugkerende schuldenplafondverhoging, waar prachtige, ik bedoeld angst aanjagende visualisaties van te vinden zijn op het internet, maar Europa gaat de USA hard achter na met de verruimde geldpolitiek van de ECB en het voortdurende opkopen van schulden.

 Zijn het in de USA miljoenen privé-personen die niet meer aan hun schuldenafbetaling kunnen voldoen, zijn het in Europa hele landen die op een pof leven, die ze nooit meer zullen kunnen afbouwen. Zelfs niet onder het huidige nulrente beleid en nog meer strooien met miljarden door de EU. Hoe snel zoiets gaat, heb ik geen idee, maar het moment van grootschalige afschrijvingen hangt al zolang in de lucht, dat het niet meer de vrg is 'Of' maar domweg 'Wanneer'. En de gevolgen zullen weinig prettig zijn. Wil je je nachtrust bederven, dan verwijs ik (oa) naar beide onderstaande verhalen.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten