woensdag 7 oktober 2020

'Druivenpluk'

 Drie keer schijnt scheepsrecht. Laat ik hopen, dat dat ook geldt voor de aankoop van wijndruiven. Straks voor de derde keer in de richting van Médias. De beste man zal òf nog onderweg zijn òf net aangekomen zijn in Médias. Wij zullen er, na de koffie en het voeren van Iancu in 24, over 1 tot 1,5 uur zijn. Lijkt me stug, dat hij dan de inhoud van zijn hele afgeladen oude Mercedes (?) bus er al doorheen gejaagd zal hebben. Hij had het de vorige keer over 3000 kilo die hij in twee dagen verkocht had. Wij hoeven daar slecht 3,5% van.

 En dan kunnen we aan de slag met de vinificatie van jaargang 2020. Geen 100 ltr maar slechts 75 ltr en daarvan 2/3 rosé en de rest rood. Dat wordt al een kunst, maar dan ook nog zien, dan het resultaat droger wordt dan afgelopen jaar. Hoe? Geen idee. Op de een of andere manier moet het gistingsproces langer of vollediger zijn. Ik twijfel nog over het toevoegen van een extra gist of vertrouwen op wat van nature aanwezig is. Wat afgelopen jaar dus niet voldoende was om alle suikers om te zetten. Of kan wijn ook zoet smaken als de suiker wel helemaal vergist is?

 Er zijn nog vele vrgn te beantwoorden voor ik het idee heb, dat ik het proces van het wijnmaken onder de knie heb. Daarbij is het van belang, dat je steeds met ongeveer dezelfde druiven aan de slag gaat. Vandaar onze jacht op onze wijnman. Het wordt het derde jaar, dat we zijn combi van Merlot en Fetească Neagră als basis gebruiken. Dat het een combi is, maakt het al niet ideaal, maar het is tenminste rood terwijl de meeste verkopers in Médias handelen in witte druiven. Nu kun je van rode druiven goed witte wijn maken, maar van witte druiven geen rode wijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten