maandag 12 oktober 2020

Gisten

 De dag voelt een stuk steviger dan die van gisteren. Niet teveel lullen hier en aan de slag zometeen. De tuin roept, smeekt. Het ziet er naar uit dat de dag zo mooi wordt als voorspeld. Niks wat dwars zit dus. Ondertussen borrelt en bubbelt het in de tuinkamer dat het een lieve lust is. Daar gelukkig geen omkijken naar. Niet de ongein van een niet willen startende vergisting zoals afgelopen jaar met de witte wijn.

 Me gisteren nog ff proberen te verdiepen in het fenomeen wijngist, verwachtende, dat er misschien betere varianten zouden bestaan dan die, die ik aan de rode wijn heb toegevoegd. In principe is het allemaal doodordinaire bakkergist met de moeilijke naam Saccharomyces cerevisiae. Door de jaren heen is daar aan gesleuteld door met name wijninstituten en nu heb je varianten zoals var. Cerevisiae of var. Bayanus die dan weer onderverdeeld zijn in weinig tot de fantasie sprekende toevoegingen als 'LS2', 'VR5', 'PDM', '7013', etc.

 Je hebt ze voor witte en/of rode wijn, voor Bordeaux of Bougogne, voor Port of Cider, voor extra smaak, voor extra kleur, etc, etc. Het lullige is, dat het of in grote hoeveelheden wordt verkocht of in zo'n kleine verpakkingen, dat het voor 25 ltr net de weinig is. Voor dit jaar niet meer echt interessant. Eerst eens zien of het gebruik van een externe gist een drogere wijn tot gevolg heeft dan de van nature aanwezige gisten voor elkaar krijgen. Dat is de eerste prioriteit, kunnen we daarna verder spelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten