woensdag 7 oktober 2020

Proceskunde

 Hoezee!. Het is gelukt. We hebben ons basismateriaal voor het maken van de wijn van 2020. 110 kg was de vrg. 115 kg zijn het geworden. Ervaring heeft geleerd, dat ik globaal 45 kg nodig heb voor 25 ltr. Blijft 25 kg over die aangevuld worden met de druiven van 13 en 24. Bij elkaar zal dat meer dan 45 kg zijn. Afhankelijk van het 'teveel' wordt een 10 of 25 ltr fles extra gevuld.
 
 De man was druk, druk toen wij vanochtend aankwamen. Kan me dat niet van de afgelopen twee jaar heinneren. Toen had ik meer het idee, dat we hem een plezier deden. Zo'n momentopname zegt dus bar weinig. Het ging aan de lopende band. In Médias is hij een van de weinige zo niet de enige, die ook rode druiven verkoopt. De rest van het aanbod is overwegend wit en dan nog vnl Riesling. De auto was al over de helft geleegd. We hadden niet tot vanmiddag moeten wachten. Die is vanavond ws alweer naar huis gereden.

 Nu het schoonmaken cq ontstelen en de werkwijze bepalen. Daarvoor avond direct het internet opgedoken èn een interessante site gevonden. Een heel verhaal over gisten, enzymen, aminozuren, afbraakprocessen, temperatuur, etc. Ik zal niet alles dit jaar al kunnen doorvoeren, maar er zijn zaken waar ik duidelijk meer werk van moet maken, wil ik grip krijgen op het proces.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten