dinsdag 27 oktober 2020

Oud goud

 Afgelopen dagen een aantal video's bekeken oa het oudje Roman Holiday over een dagje vrijheid voor een of andere prinses die voor even aan het keurslijf van haar vorstelijke leven ontsnapt. Zwart/Wit. Peck/Hepburn. Kan me niet herinneren die ooit eerder gezien te hebben. Behalve heerlijk romantisch met prachtige beelden van het Rome, zoals ik het wel meegemaakt had willen hebben. Niet de overvolle versie waar grote groepen met felgekleurd audio-apparaatje om de nek en ditto dopjes in de oren achter gidsen aanzeulen, die als herkenning een parapluie of ander iets in de lucht gestoken houden.
 
 Gelukkig waren er nog de rustigere, achteraf delen met weliswaar minder chique maar daarvoor wel stukken gezelligere terrassen of terrasjes. Maar waar kun je wel nog van de charme van een oude stad genieten zonder zes rijen dik de ene of de andere kant op te gaan. Barcelona was zoeken, maar nog aanwezig. Praag was een ramp, maar misschien lag dat aan de wintertijd. Je loopt dan minder makkelijk uren in het wilde weg. Lisbon was wat dat betreft ook geen succes.

 Eigenlijk ken ik alleen Parijs een beetje op zo'n manier, al waren de Hallen net uit het centrum verbannen toen ik er voor de eerste keer kwam. Nadeel is, dat je ziet wat er door de jaren voor afschuwelijks wordt neergezet. Niet zozeer centre Pompidou, maar de hele Hoog-Catharijne-achtige mislukking in meervoud, die ze er ipv de Hallen de grond in hebben gestamd met als grotesk gedrocht het dak wat er al weer een paar jaar geleden overheen is getrokken.de afgelopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten