De meesten groenten houden een keer op met vruchten produceren of schieten door om zaad te zetten. Tomaten, paprika en pepers duidelijk niet. Een week of drie geleden had ik het idee, dat de normale tomaten het voor gezien gingen houden. Weliswaar nog wat trossen met kleine, groene vruchten, maar die zag ik niet meer groot of rood worden. Rood zijn de meest ook niet maar klein ook niet meer.
Behalve langer met brandnetelgier besproeien moet ik volgend jaar ook langer op de dieven letten en ze consequent blijven verwijderen. Die scheuten groeien in een rot tempo en ook zonder het 'tikken' heeft zelfbevruchting plaatsgevonden en hangt er nu weer voor menig kilo tomaat aan de planten. Groen weliswaar maar met een aardige oktober mnd en geen nachtelijke temperatuurdip zouden ze best nog enige tomatenkleur kunnen krijgen.
Pepers en paprika werken weliswaar niet met het voortdurend aanmaken van nieuwe okselscheuten, daarvoor gaan ze, als ze eenmaal zijn begonnen stug door met het aanmaken van nwe knoppen en dus bloemen en dus vruchten. Daarbij hoeft een peper/paprika niet persé rood te zijn om 'm te kunnen gebruiken, wat bij een tomaat toch meer het geval is. Groene tomaten worden op azijn gezet, net als bijv. augurken. Die heb ik nog niemand zo zien eten. Weer wat wijzer geworden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten