Zouden ze een aantal decennia geleden ook zo'n heisa hebben gemaakt als het eens wat warmer dan normaal is? Ik heb het over Nederland, hier is het gewoon aardig maar niks bijzonders. Iedere gelegenheid wordt aangegrepen en breed uitgemeten om de klimaatgebaseerde beslissingen van de politiek te ondersteunen. Ik was er in 1976 niet echt mee bezig, maar de temperaturen mochten er toen ook zijn en niks geen hitteplan voor veldwerkende studenten,
Het is zo'n overtrokken toestand, dat mijn tenen inmiddels in een kramp zitten van het gekromd zijn. Ja, het klimaat verandert. Ja, de mens zal daar vast een stimulerend aandeel in hebben. Nee, de mens gaat dat niet tegenhouden. Sterker nog, er zijn bewezen triggermomenten en mechanismen die op gezette tijden in de langzaam stijgende temperatuur als katalysator fungeren en de boel in een stroomversnelling duwen.
Het probleem van de mens is, dat hij maar elementen blijft zien en niet het totaal van al die op alles en elkaar inwerkende mechanismen. Eerst Co2, nu weer stikstof, straks weer wat anders, etc. Evenwichten zijn subtiele toestanden waar kleine veranderingen tot grote gevolgen kunnen leiden. Toestanden die bovendien gebasserd zijn op gecompliceerde processen tussen een veelheid van factoren. Mn de veelheid van factoren is iets wat de mens maar niet wil snappen. Als er één beest op deze wereld is, dat mn met verschraling bezig is, is het de mens wel. Dat los je niet op met een paar windmolens en zonnecellen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten