zondag 8 november 2015

Țigani

 Aan de ene kant stelen ze je velden leeg en meer ook, als ze de gelegenheid krijgen (maar zij zijn vast niet de enigen), aan de andere kant werken ze voor je, verkopen ze zelfgemaakte spullen als bezems op markten of gaan langs de deuren voor metalen of het verkopen van verzamelde vruchten of paddenstoelen maar ook schoenen. 50 Lei voor een paar half hoge, echt (?) leren schoenen. Nog geen 15 euro .... Mijn laatste bergschoenen waren iets van 500 euro. Voor twee paar gaat er nog een knaak vanaf en de mensen proberen nog verder te beknibbelen. Belazerd zal worden, wie belazerd wil worden. Lijkt me zo, maar ik zal zien.

 En ze zijn er in soorten en maten. Scheer ze niet over een kam. Niet alle Aziaten zijn Chinezen en Afrika kent meer uiterlijke verschillen dan Europa. Je moet het wel ff zien. Qua zigeuners zijn er hier minimaal drie verschillende groepen, die onderling weinig met elkaar te maken (willen) hebben. Het klit allemaal per soort bij elkaar, leeft of ver onder ieder denkbaar bestaansminimum of bouwt bij elkaar gebedelde huizen, die qua omvang en decoratie je bek open laten vallen. Het is in feite lef hebben, zowel het een, als het ander.

 Kon dan ook vanmorgen niet echt kwaad worden, toen een familie van het arme soort mierikswortel stond te steken op de velden van mijn schoonfamilie (Ahum...). Bovendien zeiden ze, dat ze toestemming hadden gekregen van de broer. Wat volgens mij best zal kloppen. Dat die broer dat dan weer niet overlegt met de rest van de familie tekent, enkel de onmogelijkheid om hier gezamelijk een plek te onderhouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten