vrijdag 2 mei 2014

Uitvoering

 Dat de mens vreemde kronkels in zijn hersenpan heeft ontwikkeld, is me inmiddels bekend. Toch deed vandaag een krantenbericht me wederom achter mijn oren krabben. Het betrof een alinea uit een stuk over geklungel bij een executie in Amerika: 
 
"Volgens experts had het leven van Lockett nog gered kunnen worden als er op de juiste manier was gehandeld. Lockett had kunstmatig beademd moeten worden en er hadden banden om zijn lichaam geplaatst moeten worden om de verspreiding van het gif in zijn lichaam tegen te gaan.(*)"

 In het midden gelaten of je de doodstraf moet accepteren als strafmaat of niet, als je 'm uitspreekt, moet je 'm naar mijn idee niet jarenlang uitstellen en fatsoenlijk uitvoeren. Dat laatste heet dan humaan en daarvoor wordt je tegenwoordig  resp. plat, gevoelloos en tenslotte doodgespoten ipv vergast, verhangen, geëlektrocuteerd of met lood doorboord. En natuurlijk is het prettig (ahum!) als de executie snel en foutloos verloopt. Maar om, als het niet geheel volgens schema verloopt, dan te spreken van het feit, dat het leven gered had kunnen worden, gaat me toch te ver. Je hebt nonsens en nonsens, maar dit is nonsens nonsens. Gered voor wat? Voor een herkansing zonder geklungel?? Daar zat, sorry, lag die veroordeelde echt op te wachten.

 Wie gelooft dat? Als je dit soort onzin verkoopt, schaf dan de doodstraf af. Kunnen we discusiëren over hoe humaan levenslang is .... Dat dan afschaffen en voor je het weet, zit je met een strafsysteem dat zo afschrikwekkend voor een crimineel is als een snoepwinkel voor een 7-jarige.

(*)  "Gevangene mislukte executie Oklahoma werd zelfde dag nog getaserd.", Volkskrant, 02/05/2014.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten