dinsdag 6 mei 2014

Luchten

 Het heeft iets pesterigs, iedere keer als ik de auto niet in de binnenstad kwijtraak, 'm onder de bomen op het W. Churchillplein parkeer en bevrijdt van alle dagelijkse beslommeringen de stad in slenter. Het is niet de herinnering aan die Engelsman, dankzij wiens onverzettelijkheid de Fransen geen Duitsers zijn geworden, daarvoor drinkt men hier massaal whisky. Nee, het is het gebouw, waarop ik uitkijk, voor ik de auto verlaat. De plek, waar sinds twee jaar die tachtiger uit mijn dorp zit, die zo nodig zijn oudere vriendin naar de eeuwige jachtvelden moest knallen, toen die, verstandig als ze was, voorbereidingen trof voor de tijd, dat het fysiek allemaal wat minder zou gaan. Hij zag het niet zitten om Le Chalard te verlaten. Nu zit hij in Limoges. Kijkt uit over waar hij eigenlijk niet eens wil zijn. Slim is anders. Voor al die anderen, waarvoor het zeer herkenbare bezoek vaak op de stoep staat te wachten, zal dat anders liggen.

 Ja, het is teveel bij elkaar en ik ga nog wel een paar keer schoffelen voor een beter resultaat. Waar het om gaat, is, dat ik een erg aangename middag heb gehad, ondanks het feit dat ik me zo vaak opgesloten voel op deze plek hier. Die blok aan het been maakt het me niet onmogelijk om te doen wat ik wil. De belemmeringen zitten tussen mijn oren en zijn geen vier bakstenen muren en met tralies voorziene ramen.

 Het kan deels best aan het ontzettend meevallende weer hebben gelegen. Feit is dat het lang geleden is, dat ik zo ontspannen door de straten van Limoges ben geslenterd als vandaag. Eerst in de buitenring wat noodzakelijkheden gescoord en daarna domweg door de stad gelopen. Eerst richting een restaurant voor de lunch, daarna in muziek gesnuffeld, een nieuwe headset gekocht, verbaast naar het neerdalen van een miezerig buitje gekeken, chocola overwogen en afgewezen, étalages gescand en met een grote slinger terug naar de voet van het bewaarhuis. Gewoon omdat ik het genoeg vond. Niet gedreven door zenuwen, neigingen tot paniek, fyiek onwelbevinden of een of andere vorm van schuldgevoel. Gewoon genoeg Limoges voor vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten