maandag 12 mei 2014

Smaakvol

 Wat zou ik mensen nou voorschotelen, als ik ze vanavond te eten zou krijgen, privé of betaald in het midden gelaten? Een rare vraag? De laatste tijd niet voor mij. Steeds vaker popt het koken ergens in de dag op, zou ik het liefst de deur uitgaan om boodschappen te doen en lijkt me weinig aantrekkelijker dan klooien in de keuken.

 Mocht ik voor mezelf wat gangen achter elkaar willen plakken, dan doe ik er goed aan om groots denkend te beginnen. Na alle praktische relativering blijft dan met een beetje geluk een mooie maaltijd voor mezelf over. Dus, gezelschap van een persoon of 24, verdeeld over 8 tafels van 2 en 2 van 4. De meesten willen een glas Champagne als smaakreiniger. Daarbij dan lichte hapjes met een duidelijke structuur en een terughoudende smaakbeleveing. Rauwe kommervelouté, ongepelde garnalen met mierikswortel en mild-pittige parika pickels. Daarbij geroosterd melkwit. Natuurlijk zelf gebakken.

 De voorgerechten houden we simpel en smaakvol. Courgette met rookte zalm, boursin en bieslook gevolgd door een kraker van een bekende: plak gebakken bloedworst met in gewürtztraminer gestoofde zuurkool en daarop (mijn toevoeging) gemberijs. Een mooi Pinot Gris uit de Elzas is dan geen verkeerde begeleider.

 Het eerste hoofdgerecht rouget-filets, als die krengen graatvrij zijn te krijgen, met een kroket van wortelpuree, gepelde tuinbonen en gegrilde spelt. Vervolgens gewoon een stuk rood vlees, limousin of beter, frites van topimanbour en een mix van tuinverse sla in diverse kleuren en smaken. Via een mooie witte Duras bij de vis schakelen we over op een rode Bourgogne, Côtes de nuits voor het vlees. Alles in alle rust. Mensen moeten al etend het kletsen niet vergeten, liefst niet omgekeerd.

 Na een ijskoude tussenstop. Mijn voorkeur gaat uit naar een limoensorbet met een mooie wodka, die tegenwoordig lang niet altijd meer uit Rusland of Polen hoeft te komen. Graag met de nadruk op wodka! Voor het kaasplateau laat ik me in diverse winkels uitgebreid voorlichten en ik schenk er vanzelfsprekend een rode bordeaux bij uit ver vervlogen tijden. Port is me te Engels.

 De volgende smaakbeleving zal ijs zijn. In deze tijd van het jaar iets met aardbeien, peper en room om daarna, net voor de koffie van een taart te genieten opgebouwd uit meerdere smaken en verschijningsvormen van chocola. Als het dan tijd is voor de koffie, gaat dat gepaard met smaakexplosies in bonbonvorm en een oude Armagnac of Calvados ...... daarna eindigt alles ergens tussen nacht en ochtend. Ik krijg trek .... zo werkt dat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten