dinsdag 18 augustus 2015

Verrassend

 Auto geparkeerd, formaliteiten gepleegd, zooi op de kamer gedropt en te voet afgedaald naar het stadscentrum. Shoppen is de bedoeling. Dat wordt dus veel wachten, relativeren en waar nodig ook gewoon weigeren. Maar laat ik niet vooraf al negatief zijn.

 Het weer is een beetje twijfelachtig. De stad is druk qua mensen en auto's en zoals wel vaker staat ook nu weer een concertpodium op het grote kerkplein. In Roemeense steden lijkt het alsof het altijd feest is. Blijkt later te maken te hebben met de status van "Jeugd hoofdstad van Europa". Ongetwijfeld een variant op de "Culturele Hoofdstad"-nonsens. Ook hier deelt Cluj de eer met nog twee andere steden.

 Doelgericht worden een aantal kledingzaken aangestuurd. Aansluitend vanaf een terras de mierenmeute aanschouwt en een stel studentachtige types bestudeert, die getooid met helmen een knullige constructie van houten latten ineen aan het schroeven zijn. Niet veel later, overvallen door de regen, een neo-barok (?) gebouw ingedoken, dat anders altijd gesloten was. Eenmaal binnen barstte een heftig noodweer los. Een soort stadsbrede douche zonder waterbesparende trucjes.

 Oud hotel. Schijnt in 2009 verkocht te zijn, met de verplichting het in dezelfde stijl te renoveren. Het stond al lang leeg en is dat sindsdien gebleven. Nu in gebruik als alternatief café en art-gallerie met erg alternatieve kunst. Weinig interessant die kunst maar een prachtig gebouw. Je kon er door 3 van de 4 verdiepingen heen lopen. Mooie hoge ruimtes, prachtig trappenhuis, serre, een paar glas-in-lood daken en kamers met de meest uiteenlopende vormen. De stadsverkenning vervolgens verplaatst naar een winkelcentrum, dat naar Frans voorbeeld een paar kilometer buiten het centrum ligt. Ondertussen plensde het onverdroten verder. Zonde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten