zondag 23 augustus 2015

Gemalen

 Prachtig om te zien hoe mensen zich kunnen vastbijten in zaken, die een dag of wat geleden nog niet speelden. Hier in het dorp slacht men met enige regelmaat varkens voor eigen consumptie. Eén van de bezigheden bij zo'n slachtpartij is het maken van worsten. Daar heb je van die prachtige gehaktmolens voor, waar mijn moeder ook de erwtensoep en de boerenkool doorheen haalde. Heerlijk ding met een zwengel aangedreven door mensenkracht.

 Maar ja, een pan soep van 10 liter of een deel van 120 kilo varken is natuurlijk een ander verhaal. Maar daar zijn we er nog niet mee. Behalve worsten maken, wat voornamelijk in de winter gebeurd, is het ook een soort sport dan wel traditie om zoveel tomaten in de tuin te hebben, dat je er sap van kunt maken. Ook daar gebruik je een soort molen voor. Nu (en al veel langer dan gisteren natuurlijk!) zijn er slimmerds, die een elektrische keukenmachine hebben ontwikkeld, waar je èn worsten mee kunt draaien èn tomaatsap mee kunt produceren.

 Dat je zoiets dan wilt hebben ipv je arm lam te zwengelen met een ambachtelijk apparaat, kan ik nog begrijpen. Dat je dan voor een apparaat gaat dat daarnaast nog koffiebonen kan malen, citrusvruchten kan uitpersen en allerlei groenten in diverse hapklare vormen kan vermalen ontgaat mij dan weer een beetje (veel). Het huishoudbeursvirus?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten