vrijdag 7 november 2014

Tafelrust

 Besloten tot een rustige middag. Lunch buiten de deur. Een goed en mooi glas champagne als binnenkomer. Klinkt decadent maar ik hou daar nou eenmaal meer van dan pastiche, kir, port, americano of welk ander als smaakmaker bedoelde vochtvoorziening. En het was werkelijk een mooi glas champagne. Henriot. Een paar jaar geleden nog makkelijk in een betere slijterij te verkrijgen en daarna verdwenen in de wereld van de luxe en het grote geld. Zonde. Vooral de speciale cuvée "Pure Chardonnay" was om het glas erbij af te likken. Brut natuurlijk. Alles met een zoetje is voor mietjes.

 Vooralsnog is de champagne niet de weg op gegaan waar een hoop andere wijnen, èn niet alleen witte, al sinds jaren naar neigen .... naar een verderfelijk zoet ondertoontje. Vaak pas aan te treffen in de afdronk, in een hoop witte wijnen echter pontificaal op de tong. Vies! Zonde. Een wijn als de Gewürtztraminer uit de Elzas heeft daarmee -voor mij- zijn grootste aantrekkingskracht verloren.

 Na de prefecte bubbels een witte St. Joseph, mooi droog en daarna nog twee rooien, die zeker de moeite waard waren, maar.waar ik verder niet zo mee bezig ben geweest. Mooie simpele, goed uitgebalanceerde gerechten, een smakelijke kaasafsluiting en een oude armagnac bij de koffie.

 Rustig kunnen zitten. Geen Frans gejaag. Zenuwachtig binnengekomen en kalm naar buiten gegaan. Graag zo de avond in.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten