zaterdag 5 april 2014

Vormgeving

 Kempowski, Walter. Ja, anders dan Walter had niet gekund. "Mein Got, Walter".... Normaler dan normaal en in dat normale weer bijzonder. Ik moet iets met Kempowski. Ken slecht kleine delen van zijn werk. Stukjes uit "Echolot" en de "Deutsche Chronik" uit de stukken die er over geschreven zijn. Zijn Romans of ander werk ken ik niet. Wat ik van hem heb gelezen facineerde mateloos, hield me avond na avond uit mijn bed. Niet vanwege spannende verhaallijnen of onverwacht plotwendingen. Nee, wat ik van hem heb gelezen en uiteindelijk een groot deel van zijn werk lijkt uit te maken, is een eindeloze aaneenrijging van fragmenten. Fragmenten uit zijn leven. Tweede wereld oorlog, Oost-Duitsland, gevangenschap, die deutsche Wende.... Het gaf iets van een trance. Grabbelen en graaien in wat geweest is, daarvan omhoog borrelt, anderen aandragen, zijn dromen, het leven wat tussendoor zijn gang gaat, etc. Alles schijnbaar willekeurig maar weldegelijk geselecteerd al zijn daar weer geen criteria voor aan te dragen.

 De goeie man is een paar jaar geleden gestorven. Hij zal het niet ingepland hebben, heeft het niet proberen te voorkomen, maar heeft er wel rekening mee gehouden in het verzamelen, plakken, knippen, schiften en herschrijven waarmee hij bezig was. Ooit, had hij bedacht, zou alles wat hij vergaard en opgeschreven had weer terugkeren naar de basis waaruit het geheel is voortgekomen. Hij noemt het "Plankton". De menselijke herinnering, de beleving, de verwerking, die hele modderzooi waaruit op willekeurige momenten in (ogenschijnlijk) willekeurige combinaties nieuwe samenstelsels van (oude) informatie kunnen opborrelen, geregistreerd worden en gedeeld met anderen ...

 Hij heeft bij leven een computerprogramma laten ontwikkelen en obv daarvan is onlangs posthum zijn werk "Plankton" samengesteld en verschenen. Eén versie ervan.... Iedereen kan -tegen betaling- en na beantwoording van een aantal van zijn typische vragen, die hij te pas en te onpas aan mensen stelde, zijn/haar eigen versie laten samenstellen, drukken en binden. Het idee, de manier van werken spreekt me ontzettend aan, zonder dat ik nu zo snel kan zeggen, waar dat in zit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten