woensdag 16 april 2014

Roest

 Ergerlijk als mensen dingen op een manier doen enkel en alleen "omdat het altijd zo is gedaan". Bovendien niet in staat zijn tot enige verdere uitleg èn, wat stukken vervelender is, ook absoluut geen boodschap hebben aan mogelijke wijzigingen in het bestaande stramien. Waarom-vragen worden afgedaan met "Omdat het zo moet!". En vervolgens komen de meest lachwekkende conclusies om de hoek kijken, die zelfs met één hersencel op je sloffen te ontzenuwen zijn. Zoals lange stukken hout een oven warmer stoken dan korte stukken hout.

 Wijsheden zijn vaak oud, maar niet alles wat uit ver-vervlogen tijden komt aanwaaien is automatisch wijsheid. Dat zou lachen worden. Alles heeft natuurlijk een reden (gehad). Beperkingen, belemmeringen, technische onmogelijkheden, voorradigheid, etc. De redenen, waarom iets van oudsher op een bepaalde manier gedaan wordt, zijn legio. Dat varkens in november worden geslacht, de islam varkensvlees verbiedt, links - of rechts rijden, zomertijd, noem het maar op. Desondanks kan het geen kwaad om bij dat soort wijsheden vraagtekens te blijven zetten. Mogelijkheden veranderen, beschikbaarheid kan wijzigen, etc, etc. om van het vaak belangrijkste verschil met het verleden, de vooruitgang in de techniek maar te zwijgen.

 Wat ooit enkel op omslachtige omwegen was te bewerkstelligen kan tegenwoordig misschien wel in een simpele handomdraai.... misschien ook niet, maar ik zou daar toch wel ff eerst naar kijken.....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten