dinsdag 1 april 2014

Rechten

 Wat hebben mensen het d'r toch moeilijk mee om beestjes bij hun naam te noemen. De kreet "Overvallers (vul in: moordenaars, verkrachters, en verdere ongein...) hebben ook rechten" is voorlopig de druppel, die mijn emmer liet overlopen. Ik heb het stuk niet gelezen, zou daardoor iets gemist kunnen hebben, maar kan me dat nauwelijks voorstellen.

 Het begon 'met begrip hebben', dat ergens ver in de vorige eeuw ineens een soort plicht werd onder hen die vonden, dat ze het maatschappelijk en sociaal allemaal zoveel beter wisten. Dat ging over in 'geen kritiek hebben', tenminste niet als de betreffende persoon of instantie niet eerst volkomen ingepakt was met de meest vergezochte complimenten. De sociale media hebben het 'hebben van een mening' tot het volgende mikpunt van de sociale wekelingen gemaakt. Nog ff en de waarheid gaat vanzelf voor de bijl.

 Het zal me werkelijk aan mijn reet roesten of het een Pool, een Italiaan, een Fries of een Marrokaan is, die zich niet aan de regels houdt, maar als je zelf geen boodschap aan regels hebt, is het een beetje erg van de pot gerukt, dat van anderen wel op te eisen. Natuurlijk niks vreemds an, want menselijk, maar daarmee slaat het nog steeds nergens op. Niet dat nu, op alles wat z'n eigen gang denkt te kunnen gaan, geschoten moet worden, maar een gezond pak slaag, als regels ten koste van anderen in de wind worden geslagen, zou -volgens mij- wonderen bewerken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten