zondag 13 april 2014

Griesmeel

 Al eens in een Franse supermarkt rondgelopen? Indien ooit in Frankrijk geweest, kan dat natuurlijk nauwelijks missen. Behalve de hele afdeling non-food, soms de helft van de winkel, zijn de verschillen op het eerste gezicht klein. Dezelfde 'straten', mooi gespiegeld, soortgelijke produktgroepen, etc. De verschillen zitten in de details. Bijvoorbeeld in een wijnafdeling van een kleine 100 meter schaplengte, waarvan slechts 2 meter gereserveerd zijn voor wat dan heet "de rest van de wereld". Frankrijk loves Frankrijk! Of de bijna schier eindeloze kaaskeuze en een vleesafdeling waar de keuze niet stokt bij biefstuk, biefstuk en biefstuk.

 Ik mag graag winkelen. Het is jammer, dat ik niet eindeloos kan eten. Ik zou me anders geen mooier leven kunnen voorstellen dan inkopen doen op markten, in kleine winkeltjes en struinen door super-de-supermarkten, aansluitend koken en dan de resultaten wegsmikkelen.

 Maar daar ging ik het nu niet over hebben. Het ging over de verschillen in de supermarkt. Verschillen die ik niet eens meer allemaal kan weten, want ik ben al jaren niet meer in een Nederlandse supermarkt geweest. Heb net het begin van de onzin van 1-persoonsverpakkingen meegemaakt en al die meters net niet voorgekauwd voedsel. Maar soit, ff terug naar die 'andere', Franse supermarkt. Naast het chauvinisme bij de wijn houden Fransen er bij de zuivel- en toetjesafdeling een vreemde voorkeur voor 1-persoonsporties op na. Daar liepen ze dus duidelijk voor op Nederland en doen dat volgens mij nog steeds.

 Altijd vreemd gebleven, die drie-lepels grote hap-weg porties yogurt en ander spul. Maar uiteindelijk weinig last van, want niet aan mij besteed ..... zolang ik geen trek heb in griesmeelpudding en te lui ben om het spul zelf te maken. De yogurt porties zijn al klein maar met een Franse portie griesmeelpudding vul je nog geen half gaatje in je kies. En dan is het te hopen, dat het een beginnend gaatje is, anders gaat het zelfs met vier bakjes niet lukken. Nou, een dergelijke deceptie hakt er iedere keer weer zo diep in, dat de eerst volgende keren de soepkomporties weer uit eigen keuken komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten