zondag 20 april 2014

Pasen

 Zaterdagavond, middernacht een rondje rond de kerk. Een hoop mensen aanwezig en het merendeel ging aansluitend naar binnen voor een vier uur durende dienst!! Ik kan me dat alleen van Kerstmis herinneren en in eerste instantie begon de nachtmis dan om 04:00 en was het aansluitend thuis ontbijten en aanvallen op de pakjes. Toen alles in het Nederlands en anderszins normaler moest werd dat eerst 22 uur en later dan weer 24 oftewel 00:00. Zelf was ik toen al afgehaakt en ik heb ook nu niet gecheckt of iedereen tot vier uur in de ochtend is blijven zitten.

 Net voor de middernachtsdienst eieren zitten verven en invetten. Wat dat betreft is de Orthodoxe versie niet anders dan de Roomse variant. In de ochtend van de eerste Paasdag struinen de kinderen de huizen af voor eieren, koek en anders. Kan ik me ook nog herinneren. Als misdienaar tenminste, niet dat iedereen dat deed. Eieren en geld.

 De ochtend verder besteed aan meehelpen met koken. Pasen betekent lam en voor mij werd het op speciale wijze bereid in een ketel boven een houtvuur. Een beetje zoals een herder het zou doen in de buitenlucht. Dat laatste was geen luxe, want volgens mij was het hout niet bepaald droog genoeg en kwalmde de zooi met regelmaat.

 Alles weer, zoals de landsaard eigen op het laatste moment, op hoog vuur, hard kokend, uiteindelijk redelijk gaar maar voor een stoofpot nauwelijks gesmoord. Betonblok polenta erbij en een salade, die, geloof ik, vooral voor mij bedoeld was. Een beetje als mijn moeder: "Voor mij geen konijnenvoer..."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten