maandag 21 april 2014

Plat

  In de aanloop naar Pasen beginnen de kippen met de leg. De eieren worden zo'n week of vier verzameld en dan gekookt, geverfd, opgegeten of uitgedeeld. De oorsprong van de rol die de eieren vervullen zal wel iets met voorjaar en nieuw leven te maken hebben. Ongetwijfeld iets dat buiten de Bijbel om in het systeem terecht is gekomen, zoals wel meer.

 Niet alle kippen, maar een enkele krijgt in die tijd de neiging om te gaan zitten en niet meer op te staan. Daar stop je dan een 15-tal eieren onder en wacht 21 dagen rustig af. Het schijnt nogal precies te luisteren, dus geen onverwachte verrassingen. Hier hebben ze de enige broeds geworden kip net voor afloop van de termijn in de keuken gehaald en was het afwachten hoeveel eieren een kuiken zouden opleveren. Een "Tien kleine negertjes"-verhaal maar dan omgekeerde richting.

 Vijf eieren zijn ei gebleven zodat er bij mijn aankomst tien kuikens waren, van lichtgeel tot compleet zwart. In eerste instantie liep het allemaal vrij rond, maar aansluitend is het pluizige spul toch maar in een grote doos gestopt. Kan niks gebeuren, zou je denken. Des te vreemder, dat er ineens nog maar negen kuikens waren. Voldoende mensen aanwezig, dus de theorieën vlogen over en weer. De zigeuners, die (ook hier) meestal overal de schuld van krijgen, kon ditmaal niks in de schoenen worden geschoven. De honden werden met een scheef oog bekeken, maar die beesten tonen geen enkel interesse in de kip met haar kuikens. Dus ook in die richting geen resultaat.

 Moeders wipt met regelmaat uit de doos en soms zit een kuiken op haar rug. Dus ergens verdwaald tussen alles waar de leef-/woon- en slaapkeuken mee volgestouwd staat? Ik denk, dat moeders dan wel achter het gepiep aan zou gaan. Nee, het is een klein mysterie gebleven tot het soepbord voor het voer uit de doos werd gepakt en eronder een geplet kuiken te voorschijn kwam. Gaat het verhaal nou weer de originele kant op?


Geen opmerkingen:

Een reactie posten