woensdag 9 maart 2022

Oorlog_13

 Toch de oorlog nog ff. Je kunt er moeilijk om heen. Geen idee of er veel gebeurt. De berichtgeving is mondjesmaat misschien zelfs terughoudend. Het is vnl doden tellen, vluchtroutes overeenkomen en de overeenkomsten niet nakomen, burgerdoelen (wat is militair aan een kraamkliniek of klopt dat verhaal niet?) beschieten, materiaal verliezen (Russen) en overlopen (Russen). Putin zegt tevreden met de voortgaan te zijn en hemelt het leger op. Zelensky maakt van de Oekraïners helden, soms dode helden, maar dat hoort bij oorlog. De enige plek waar de Russen een beetje opschieten is bij uitbreiding van het gebied tegen de Krim aan. De landcorridor van Rusland door de onafhankelijk verklaarde delen naar de Krim? Maar dan ook Odessa nog ff mee zien te pakken.

 Als je de experten mag geloven is Rusland bijna door zijn deviezen heen. De roebel is al pleepapier. Putin zal er zijn reet niet mee afvegen. Uit principe. Maar waarom zou hij wakker moeten liggen van het feit, dat hij zijn betalingsverplichtingen niet meer na kan komen. Het zal 'm aan diezelfde reet roesten, lijkt me zo.

 Europa wordt wakker qua afhankelijkheid van Russisch gas en denkt dat met versneld installeren van windmolens en zonnepanelen op te kunnen vangen. Een blinde vlek waar al door velen, die er meer verstand van hebben dan ik, op gewezen is. Om de overgang naar duurzame energie èn een netwerk dat al die elektriciteit aan kan zijn massa's specialisten, koper. lithium, kobalt, bruinkool, gas èn kernenergie nodig. Ik zie direct een hele hoop Brusselse koppen in het zand duiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten