zondag 6 maart 2022

Oorlog_11

 De hoeveelste dag van de Russische invasie in de Oekraïne is het inmiddels? De elfde? Nog geen twee wkn geleden leefden we in een andere wereld, konden we ons dat tenminste zelf wijsmaken zonder al teveel tegengeluiden. Was de Oekraïne gewoon het zoveelste door en door corrupte oost-Europese land dat interne overhoop lag over welke richting het nou zou op gaan. Nu wordt gedaan alsof met de Oekraïne een land vol goedbedoelende en vredelievende, oprecht democratisch gezinde mensen in een fundamenteel deel van Europa aangevallen wordt door Rusland.

 Dat van die aanval, dat klopt en van die aanval klopt weinig maar de rest is inmiddels temidden van al het oorlogsgeweld een parallel leven gaan leiden. Zelensky had wat minder hoog van de toren kunnen blazen. Dat had misschien niet alles maar toch een behoorlijk deel gescheeld. Hij heeft hoog spel gespeeld en had ws verwacht, dat EU en NAVO zijn bravour zouden bijvallen. De EU heeft nog wel een klets olie op het vuur gegooid maar de NAVO is verstandiger gebleken.

 Posities die door de jaren heen zijn gegroeid (afscheiding zuid-oost Oekraïne, inname Krim) draai je niet ff terug. Vrg is nu alleen, blijft het bij de Oekraïne, ongeacht wat Putin daar nou precies mee van plan is, of overspeelt hij zijn hand een tweede keer? In dat geval hou ik mijn hart vast, mocht er nog iets vast te houden zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten