maandag 1 oktober 2018

Chemisch

 Grammen, milliliters, ppm's en percentages, het was zoeken, maar ik denk, dat ik er voor dit jaar uit ben. Alles netjes noteren, het resultaat afwachten en dan zien we volgend jaar weer verder. Oeps, kijk ik zomaar een jaar verder. Het tekent een beetje de stemming van de dag, nl: stevig. Behalve een aangename stemming ook aardig wat gedaan, dat is altijd een prettige bijkomstigheid. Na het kneuzen van de wijn, de rest van de dag niet aan de dag gelaten, maar Mariana's nwe banden voor de auto opgehaald. Sibiu, tweemaal goed 45 minuten met een aardig muziekje over een heerlijk slingerende weg scheuren. Dat klinkt leuk, maar in scheuren had ik geen zin. Gewoon rijden dus, zelfs iets langzamer dan normaal.

 Het hele wijnverhaal houdt me ondertussen aardig bezig. Het hoe en waarom is duidelijk, maar waar dat sulfiet vandaan moet komen en in welke vorm, daar loop je, zelfs op het internet, tegen muren op. Of dat nu een soort vanzelfsprekendheid is of stiekem gedoe wordt me niet duidelijk. De vorm waarin het wordt aangeboden is vnl poeder of tabletten, terwijl vloeibaar wordt aanbevolen en dan heb ik het helemaal niet over de chemische samenstelling. Natrium, Kalium, Calcium, di, bi per en ws ook nog anders. Twee vormen zijn, voor zover ik het weet in levensmiddelen en dus ook wijn toegestaan, twee E's waarvan ik de nummers ff kwijt ben. Kan ik natuurlijk zo opzoeken. Daarom lijkt het het me ook zo handig en vanzelfsprekend, dat sulfiet op die manier aangeboden wordt. Maar mooi niet dus.

 Hoe het ook zij. Ik heb straks weer een heel jaar om me daar tegen aan te bemoeien. Ik heb nu via-via iets. Een 5%'ige sulfiet oplossing en de rest is een blackbox.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten