Zout, Vet, Zuur en Hitte. Volgens een dame in de FAS zijn dat de vier variabelen, die bepalen of iets je smaakt of niet. Zou het? "Salz verstärkt den Geschmack (...) Fett trägt den Geschmack (...) Säure sorgt für die Balance eines Gerichtes (...). Die Hitze schließlich bestimmt die Konsistenz. Het zou best kunnen. Misschien wat meer aandacht aan besteden.
Wat wel klopt is het feit dat recepten in feite nergens op slaan. Ze zijn in elk geval geen garantie voor een voorspelbaar resultaat. De ingrediënten zijn altijd anders. De ene tomaat is de andere niet en dat geldt vrijwel voor alles. En dan hebben we het nog niet over doseren gehad. Het uitgangspunt moet dus niet het recept, maar de gewenste smaak zijn. Probleempje! Hoe leg je dat vast cq breng je dat over. Kan volgens mij nauwelijks. Het hangt van de originele maker, kok af, je registratievermogen als eter en dan de vaardigheid om het te reproduceren. Eigenlijk kun je geen enkel recept goed maken als je het orgineel nooit geproeft hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten