zondag 14 oktober 2018

Vergisten

 De vier grote jongens werken dat het een lust is om naar te luisteren. Het kleintje, de 5-ltr wil nog niet, maar misschien is de geïmproviseerde afsluiting van de fles niet geheel waterdicht en ontsnapt het gas via een andere weg dan het waterslot. Je ziet wel dat de gisting werkt en na een nacht staan zou voldoende druk opgebouwd moeten zijn om het waterslot in beweging te krijgen. Ik heb het ding terug gezet bij de tegelkachel. Zien of warmte helpt.

 Bezig met het maken van wijn en in kaart brengen van opschaalmogelijkheden met regelmaat op het andere drankje gestuit, dat door vergisting ontstaat: bier. En als je dat proces bekijkt is wijnmaken een fluitje van een cent. Plukken, persen, gisten, drinken. In principe vier stappen en meer niet Daarentegen krijg je je biertje pas na mouten, eesten, schroten, maischen, klaren, koken en tenslotte tweemaal gisten. Dat doe je niet zomaar ff tussen de bedrijven door. Op de een of andere manier bier altijd als een simpelere slok gezien en dus (!?) eenvoudiger te maken. Mooi niet dus.

 Bewerkelijk heet zoiets. Of ik me daar ooit aan ga wagen? Ik denk het niet. Al hobbies genoeg waar ik niet aan toe kom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten