maandag 8 oktober 2018

Wijnvoortgang

 Het gistingsproces van de eerste portie rode wijn is in rustiger vaarwater terecht gekomen. Scheelt een hoop zooi op de fles en maakt hopelijk ook een eind aan de overdaad aan fruitvliegjes. Bij de wijn kunnen ze niet komen maar het ontmoedigd ze niet om in irritante aantallen in huis rond te vliegen. Nu is eentje al teveel. Net zoiets als met regen. Maar het zijn er een paar meer.

 En ik ben natuurlijk niet de enige, die met de druiven in de weer is. Een beetje vergelijkbaar met de appelpluk en dan vooral de weken erna in de Limousin. Al die appels met vaak minimale imperfecties lagen dan te rotten in de boomgaarden. Snapte toen al niet en nu helemaal al niet meer, dat daar niet grootschalig drank van werd gestookt. Het gebeurde wel maar in het klein, waardoor duizende kilo's appels weken lagen te vergaan.

 Hier zijn het de restanten van de druiven, die na het persen 'in de natuur' verdwijnen. Voor mij alleen al 4 emmers en daar komen er nog een paar bij. Wel netjes op mijn eigen composthoop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten