Hoeveel 25-ltr flessen wil je hebben cq kun je kwijt, als je het wijnmaken een beetje naar het zelfvoorzienende niveau wilt tillen? Ik ga niet in op de details, maar dat zijn er meer dan me lief is. Dus maar eens rondgekeken naar grotere toestanden. Klei-amforen zijn prachtig maar niet praktisch en dat laatste moet het toch echt wel zijn. Liefst bijv. ook met verwarming. Dan hoef ik de terracotta niet aan te jagen om een hele kamer over te verwarmen om een paar gistingsflessen op de gewenste temperatuur te houden.
Je komt dan al snel bij roestvrij staal terecht. Ik begon bijna te kwijlen bij de geboden mogelijkheden. Vaten/tanks van 300 ltr (en veel meer) met meebewegend deksel en daardoor inzetbaar vanaf 50 ltr. Verwarmingselement als een boiler erin te stoppen via het aftappunt en voilà ook in onverwarmde ruimtes (met stopcontact!) gist de wijn op optimale temperatuur. Alles natuurlijk digitaal af te lezen, etc.
Net voordat ik me op het bestelformulier wilde storten, vroeg ik me ineens af hoe dat met het overhevelen van de wijn gaat. Bij de glazen flessen is dat niet zo moeilijk. Je zorgt, dat je altijd een lege fles achter de hand hebt. Maar moet ik dan nu twee tanks aanschaffen, waarvan er ééntje voor het grootste deel van de tijd staat te niksen? Dat zou wel een verhoudingsgewijs duur grap je zijn. Maar stel dat je prachtige rvs vat vol zit, waar laat je zo snel 300 ltr als je van het bezinksel af wilt? Dat zijn 12 flessen van 25 ltr. Daar moet een beter methode voor bestaan.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten