woensdag 31 oktober 2018

Duurzaam

 Na de lunch aan de slag gegaan met sleepruimen. Wat dat zijn? De vruchten van de sleedoornstruik. Een pruim van het formaat van een kleine kers. Een ramp om daar iets mee te willen. Maar hoe werkt dat? Mariana krijgt op de school iets van de kinderen. Die vinden haar leuk en proberen haar op allerlei manieren een plezier te doen. Nu met sleepruimen dus. Mariana komt daar blijgemoed mee thuis. Praat honderduit over wat je met die dingen kunt doen en hoe goed ze wel niet zijn, zet het spul in de keuken en gaat wat anders doen.

 Een plastic emmertje van 5 ltr redelijk gevuld. Wat ga ik er mee doen? Wachten tot Mariana de daad bij haar exposé voegt? Dan kan ik ze beter direct wegkieperen. Dus maar  een beetje rondgesurft en mn proberen te begrijpen, wat ze er hier mee doen. Geen gin maken dus. Wijnmaken is echter geen optie. Ook jam is niet handig, want d'r staat nog genoeg en dan voooral het verwijderen van al die pitten .... Nee, dat weiger ik. Voor siroop gekozen.

 Twee dagen geleden de boel gekookt, waarna het spul 48 uur moest rusten. Die tijd was vanmiddag voorbij. Nu lekken en persen. Helaas geen kaasdoek of zoiets en gekozen voor de sapkoker. Dat had ik ws beter direct kunnen doen. Na een hoop gedoe dik 3 liter sap gescoord, 3 kilo suiker erin en dat inkoken. Dat proces is nu in de keuken, 10 meter verderop aan de gang.

 Hoe gezond kan iets zijn, als het zoveel verwerking en mn kookuren ondergaat? Het is vooral zoet en dus niet aan mij besteed. Misschien kan ik het gebruiken als vervanger voor Crême de Cassis. Een lekkere kir is alweer eeuwen geleden.

 Update: Nu hopen dat ik het niet lang heb laten inkoken. Gelei lepelen uit een literfles is iets anders dan het uitschenken van siroop.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten