Weekend werken. Werkweekend. Doet me onwillekeurig denken aan de houtwegwerkweken in Frankrijk. Niet dat ik het daar over ga hebben. Het ging vandaag om de wijn en daar is het ook om gegaan. Prachtig donkerrood sap van de gekochte druiven. Wat was het ook weer? Merlot en Fetească Neagră. Bij zo'n combi ga je er raar genoeg vanuit, dat de verdeling 50/50 is, maar dat is gissen. De verkoper heeft er niks over gezegd. Je moet die mensen sowieso op het woord geloven, want wie herkent de verschillende druivensoorten aan de rijpe druif? Ik niet in elk geval. Het is een Frans-Roemeense combi. Dat vond ik wel wat hebben.
Een prachtige kleur, maar bij het openen van het gistingsvat rook ik een zweem van azijnlucht en dat is iets wat je als wijnmaker absoluut niet wilt hebben. De laatste paar dagen heb ik het spul niet meer gemengd. Misschien is dat de oorzaak. Fruitvliegjes zijn er zat maar die konden niet bij de wijnmassa komen. Massa, want bijna twee weken op schillen en steeltjes gestaan. Gelukkig rook en smaakte het dieprode vocht absoluut niet naar azijn.
Uiteindelijk nog twee gistingsflessen van om en nabij de 25 ltr gevuld en een extraatje van 5 ltr. Het was weer ff schrikken, dat de gisting niet direct opgang kwam, sterker nog het waterslot de neiging vertoonde om lucht aan te zuigen ipv gas uit te blazen. Maar nu, een paar uur later bubbelt alles naar wens.
Vier flessen van 25 ltr. Eén als wit bedoelde maar ws toch ietsje rozéërig, één rosé, één rood en eentje tussen rood en rozé in. Nu hopen dat ze redelijk droog worden, al weet ik inmiddels af en toe een 'zoetje', zo zeg je dat, best te waarderen. Het 'Wie met pek omgaat'-principe werkt ook hierbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten