donderdag 23 maart 2017

Tuinseizoenstart

 Prachtige dag. Best goed geslapen. De tuin lonkt en ik aarzel. Spitten. De derde aanzet tot een uitdaging die het vooralsnog steeds van mij gewonnen heeft. De zeven, of waren het acht perceeltjes, die ik vorig jaar eruit geperst heb, zouden met niet al te veel moeite in bewerkbare staat gebracht moeten kunnen worden. Steeds iets van 5x2 dus 10 m2 per veldje.

 Onkruid, wortels en veenmollen. Dat is wat vandaag door mijn handen zal gaan. O ja, de helft van de aardappelen zijn vorig jaar blijven zitten. Die mogen er ook uit. Als we een kilo aardappelen gebruikt hebben afgelopen winter, dan is het veel geweest. Ook de hoeveelheid uien was wat aan de enthousiaste kant. Iets minder aanplanten, een heuse diepvriezer maar vooral toch meer thuis eten èn daarbij meer aandacht voor wat de tuin geeft. Slowfood. Lokale producenten. Slower dan eigen tuin kan niet.

 Vandaag beginnen met de uien. Geen Stutgarter Riesen ditmaal. Veel te onhandig in de keuken die platgedrukte bollen. Op de lokale markt staat nergens een naam bij. Het gaat per kilo en kost bijna niks. Maar om ergernis bij de voorbereidingen van het koken te voorkomen ditmaal iets dieper in de beurs getast en Sturon plantuitjes gekocht. Ronde, niet-afgeplatte uien.

 Wat me opviel is dat de plantuitjes van de afgeplatte versie rond zijn en die van de ronde uien enigszins langwerpig. Misschien iets om op de lokale markt op te letten. Koop mijn spul liever op de markt in Agnita dan in Hornbach voor meer dan het dubbele voor een kwart van de hoeveelheid. Dat is dan 8x zo duur, of niet?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten