zondag 31 augustus 2014

Oplossen

 Bleèèèk. Zo'n dag waar niks wil. Niks van het goede. Maar goed, je kunt het maar beter gehad hebben. Dat had ik het al. Maar toch. Jammer, dat het steeds weer opnieuw moet. Net als het 'zat zijn'. Dat was ik het al, dat ben ik het nog steeds en ik zie het voorlopig niet minder worden. Zo'n dag en dan regen, een slok op, poeder in je neus en/of naalden in je aders en voor je het weet doe je domme dingen. Tenminste, er zijn mensen, die dan de prioriteiten niet meer op orde hebben. Of moet ik zeggen "anders ordenen dan de massa zou doen."?

 Nu moet ik zeggen, als je je in een dergelijke combi gaat afvragen wat de zin van het/je bestaan is, dan is dat laatste zetje zo gedaan. Wat maakt het trouwens ook uit? Iedereen mag van mij uit het leven stappen, zolang als het tot een strikte privé-aangelegenheid beperkt blijft. Het probleem is, dat tegenwoordig niet alleen de directe nabestaanden met hun vraagtekens moet zien klaar te komen, maar dat ook de maatschappij zich er mee meent te moeten bemoeien, net als bij euthanasie en andersoortige privé-initiatieven. Laat die ene mens toch, zolang we ons niet à la de lemmingen massaal over de kling jagen, lijkt me de maatschappelijke schade te verwaarlozen en de verantwoordelijkheid ver te zoeken.

 Dat niet iedere mens na zijn 25ste ergens tussen maandagochtend 09:00 en vrijdagmiddag 17:00 bedenkt, dat het simpeler en zinniger is om er de brui aan te geven, verbaast me persoonlijk vele malen meer. Is er een treurnis, die groter is, dan die men in het algemeen aanduidt als 'werk'? Ik zou d'r geen weten te bedenken. Ruim 40 jaar de staatskas spekken, naar de pijpen van je baas of je eigen illusies dansen, ondertussen stilletjes plannen makend voor het moment, dat je meer zeggensschap heb over je tijd. En als je die paar extra jaar al hebt kunnen genieten, krakende gewrichten en ander fysiek ongemak ten spijt, en d'r een punt achter wilt zetten, wordt je vertelt, dat je dat niet zelf uitmaakt. Vergeleken met deze mensheid is een mak schaap een verademing van rebelsheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten