zaterdag 2 augustus 2014

Instinct

 Duiken we filosofisch het weekend in? De zin en onzin van leven? Leven is niet meer dan het voortbestaan van jezelf en de soort ... Onder welke van beide kopjes hoort afwassen? Theoretisch valt het onder het eigen voortbestaan. Zonder afwas geen koken of eten, sinds we het ree graag gebakken en met mes en vork vanaf een bord genieten. En omdat we te lui zijn om zelf achter de bout aan te rennen en 'm tegenwoordig in de supermarkt kopen, hebben we dus een hoop tijd over waarin andere zaken kunnen gebeuren, zoals ..... precies .... de afwas. Maar dankzij de afwasmachine is ook die tijdsbesteding tot bijna nul gekrompen en is iets ontstaan, wat men vrije tijd is gaan noemen. Tijd, waarin je voorheen gewoon ergens in een hoekje ging liggen pitten of wat extra energie stak in de voortplanting.

 De honden snappen dat nog steeds en (ver-)slapen rustig 16-18 uur per dag. Wij zijn daarin gedegenereerd en vinden dat de tijd 'nuttig' besteed moet worden. Sportief. Cultureel. Creatief.  Zo vrij is, die vrije tijd bepaald niet. Vooral als je daarbij niet voldoende schijt aan de dag legt, voor wat 'men' vindt van jouw invulling. Terrashangen is, denk ik, de voortzetting van het verslapen van de overschietende tijd, die het dichts bij de oorspronkelijke invulling blijft. Lullig is, dat je op een gemiddeld terras moet betalen voor je verblijf. Indirect, maar toch. Alleen zitten heb ik enkel in Italië gezien en zal zeer waarschijnlijk aan de juiste familieconnecties hebben gelegen.

 Daar komt dus het onvermijdelijk geld om de hoek kijken. Met een zelf bijgevulde waterfles op het randje van de stoep zitten, is toch niet vergelijkbaar met het geserveerd krijgen van een goed gekoelde frisse witte wijn in een aardig glas en wat olijven zittend op een gestoffeerde stoel aan een niet-wiebelende tafel onder een grote parasol. Genieten wil tenslotte ook wat, vooral als je niet ook dat laatste beetje tijd van z'n oorspronkelijk waarde wilt beroven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten